ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ο πανέμορφος Καταρράκτης Άρτας

Το πανέμορφο χωριό Καταρράκτης Άρτας βρίσκεται στα Τζουμέρκα. Πήρε την ονομασία του από το βασικό του αξιοθέατο τους δίδυμους καταρράκτες οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 7 χλμ. από το χωριό. Το νερό πέφτει με ορμή από 90 μέτρα ύψος προκαλώντας με το βουητό του δέος στον επισκέπτη.
Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων στα Αθαμανικά Όρη-Τζουμέρκα, σε απόσταση 55km μέσω Ράμιας από την πόλης της Άρτας. Αποτελείται από το βασικό χωριό και μέσα σε έκταση 30 τ.χμ. περιλαμβάνει τέσσερις συνοικισμούς: την Κρυοπηγή – πρώην Μουτσιάρα, τη Μηλέα, τη Σγάρα και τα Βλάγκαδα.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού, μέχρι το 1927, ήταν Σχωρέτσα(ι)να. Με το διάταγμα της 17ης Σεπτεμβρίου 1926, “ίνα μεταβληθώσι ξενόφωνα ή κακόηχα ονόματα συνοικισμών, πόλεων ή κωμών”,οι επιλογές ονομασίας ήταν 2, η πρώτη Αγία Αικατερίνη από το ομώνυμο Μοναστήρι και η άλλη Καταρράκτης. Τελικά επικράτησε η δεύτερη και πήρε το σημερινό του όνομα από τους δίδυμους καταρράκτες που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση, λίγο πιο ψηλά από το χωριό, κοντά στον συνοικισμό Κρυοπηγή.

Στο χωριό ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης,που έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Είναι πλακοσκέπαστος ναός τρίκλητης θολωτής βασιλικής χωρίς τρούλο με ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο. Ιδρύθηκε το 1730 αλλά ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων το 1827. Ξεχωρίζουν για την τέχνη τους το ξυλόγλυπτο τέμπλο και η μεγάλη εικόνα της Αγίας Αικατερίνης με επίχρυσο ανάγλυφο επικάλυμμα.
Έξω απο το μοναστήρι βρίσκεται το παλιό υδραγωγείο- καμάρες και το αλώνι της Αγιάς Αικατερίνης.
Στα δύο άκρα του χωριού βρίσκονται δύο παραδοσιακοί νερόμυλοι,οι οποίοι είναι ιστορικά διατηρητέα κτίσματα,εκεί οι κάτοικοι του χωριού παλαιότερα εκμεταλλεύονταν την δύναμη του νερού.
Στο κέντρο του χωριού υπάρχουν λιθόστρωτα γραφικά δρομάκια γύρω από την όμορφη πλατεία.Εκεί βρίσκεται ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η παραδοσιακή βρύση της πλατείας,με τις τέσσερις λεοντοκεφαλές όπου μέσα από το στόμα τους τρέχει γάργαρο νερό.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις – Πανηγύρια
Αγίου Γεωργίου στη Σγάρα (κινητή εορτή)
Ζωοδόχου Πηγής στη Σγάρα (πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα)
Αγίου Κωνσταντίνου στον ομώνυμο λόφο (21 Μαΐου)
Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου)
Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) Διήμερο πανηγύρι με αποκορύφωμα την 27 Ιουλίου όπου στην κεντρική πλατεία χορεύεται απο όλους τους κατοίκους ο παραδοσιακός χορός Καγκελάρι ή Μπα’ι΄ραχτάρης
Κοίμηση της Θεοτόκου Τριήμερο παραδοσιακό πανηγύρι (15 Αυγούστου)
Πάτερ Κοσμά στη Σγάρα (23-24-25 Αυγούστου)
Αγίας Αικατερίνης (25 Νοεμβρίου)
Αγίας Φανερωμένης στην τοποθεσία Λιβάδια. Την ημέρα του Αγίου Πνεύματος (κινητή εορτή)
Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος στη Μηλέα (6 Αυγούστου)
Αγίου Νικολάου στην πάνω πλατεία (6 Δεκεμβρίου)
12 Αποστόλων στην τοποθεσία Σκοτωμένο (30 Ιουνίου)
Με το σχέδιο Καλλικράτη το χωριό διοικητικά ανήκει στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων με έδρα το Βουργαρέλι

artbest.net

About the author

AmfLife

AMFlife.gr - Δυτική Ελλάδα, Άνθρωποι, Αξιοθέατα, Νέα & Ειδήσεις

Add Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.