ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Παναξιώτισσα – Το αρχαιότερο μοναστήρι της Αιτωλοακαρνανίας

Η Παναξιώτισσα αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της Ναυπάκτου.

Στο χωριό ‘Χάνια Γαυρολίμνης’ στο παλαιό δρόμο που ένωνε τη Γαυρολίμνη με τη Ναύπακτο, (μεταξύ Τρικόρφου και Ναυπάκτου), βρίσκεται Ο Βυζαντινός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου σε ένα όμορφο, καταπράσινο και γαλήνιο τοπίο ανάμεσα σε ελιές και πεύκα.

Η ονομασία της θα λέγαμε μοναδική όπως της αξίζει ‘Παναξιώτισσα’ δηλαδή ‘αυτήν που αξιώθηκε των πάντων’.

Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι κτίσμα του 10ου αιώνα και πρέπει να είναι το αρχαιότερο μοναστήρι στην Αιτωλοακαρνανία μαζί με το Σπήλαιο του Αγίου Νικολάου με Έγκλειστρα στη Βαράσοβα στον Αιτωλικό κάμπο που χρονολογείται μεταξύ του 10ου-11ου αιώνα.

Η Παναξιώτισσα έχει ξεχωρίσει από το τρούλο της που είναι ένα πλίνθηνο αριστούργημα, πραγματικό κομψοτέχνημα στην Ορθοδοξία μας.

Η Παναξιώτισσα ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο και ειδικότερα στους λεγόμενους “ελλαδικούς μεταβατικούς”.

Τα 13 γλυπτά που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του ναού χρονολογικά ανάγονται στην Παλαιοχριστιανική περίοδο και υποδεικνύουν ύπαρξη παλαιοχριστιανικής Βασιλικής.

Εάν βρεθείτε Πάσχα στην Ναύπακτο με δέος να παρακολουθήσετε την
Θεία Λειτουργία που τελείται τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Πάρα πολλοί επισκέπτες συγκεντρώνονται να γιορτάσουν ‘αυτήν που αξιώθηκε των Πάντων’ αφού δεν λείπουν τα φιλόξενα κεράσματα και οι παραδοσιακοί χοροί.

About the author

AmfLife

AMFlife.gr - Δυτική Ελλάδα, Άνθρωποι, Αξιοθέατα, Νέα & Ειδήσεις

Add Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.