Της Ηρώς Κουνάδη
Όχι, αυτό δεν είναι ένα ακόμα κείμενο για τους Παξούς και τους Αντίπαξους, από αυτά που κατακλύζουν το internet (το έχουμε κάνει και αυτό, εδώ). Εδώ μιλάμε για πέντε τοσοδούλια Επτάνησα, που πιθανότατα δεν είχατε καν ακουστά. Πέντε μικρούς γαλαζοπράσινους παραδείσους με ελάχιστο κόσμο, εξίσου ελάχιστα (ή καθόλου) οχήματα, και πολλές, μα πολλές ολόδικές σας παραλίες. Ακούγονται σαν τον παράδεισο επί γης; Είναι.
Κάλαμος
Το καΐκι από τον Μύτικα περνά απέναντι, σε αυτό το λιλιπούτειο νησάκι των 500 κατοίκων και των υπέροχων παραλιών, τρεις φορές την ημέρα. Αυτοκίνητα και λοιπά θορυβώδη μηχανοκίνητα μένουν πίσω, και πάνω στο νησί βασιλεύει η ησυχία –οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια, ή με το αγροτικό της κοινότητας που αναλαμβάνει να μας μεταφέρει από το μικρό λιμανάκι στις παραλίες και τις επάνω γειτονιές του χωριού.
Οι παραλίες εδώ είναι βοτσαλωτές, με πεύκα που φτάνουν ως το κύμα και τιρκουάζ νερά τόσο διάφανα που κάνουν τη θάλασσα να μοιάζει με πισίνα. Τα λιγοστά ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού γεμίζουν γρήγορα, ειδικά τον Αύγουστο, αλλά η φανταστική παραλία που λέγεται Μυρτιά είναι ιδανική για (ανενόχλητο) ελεύθερο κάμπινγκ. Υπάρχουν, επίσης, και καταπληκτικές επιλογές Airbnb
Καστός
Το μικρότερο από τα Επτάνησα βρίσκεται σχεδόν δίπλα στον Κάλαμο, έχει μόλις 50 κατοίκους, και συνδέεται επίσης με καϊκάκι από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας. Έχει ένα και μοναδικό οικισμό, τον ομώνυμο Καστό, που είναι και το λιμάνι του, και πολλές εκπληκτικές παραλίες με πρασινογάλαζα νερά –Αμπελάκια, Φύκι, Άγιος Αιμιλιανός, Λίμνη, Καμίνι και Βρισίδι.
Στον Καστό βρίσκονται μερικοί από τους πιο καλοδιατηρημένους ανεμόμυλους του Ιονίου, και η φαντασμαγορική Φωκότρυπα, μια μικρή σπηλιά βάθους περίπου 30 μέτρων και αμμουδιά στο εσωτερικό της.
Οθωνοί
Αν το όνομα σας λέει κάτι, ίσως είναι από το σχολείο, που λέγαμε ότι οι Οθωνοί είναι το βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδας. Είναι, επίσης, πιθανότατα το νησί της Καλυψώς –εκεί που ο Οδυσσέας έμεινε αιχμάλωτος επτά χρόνια, και είδε τους φίλους του να γίνονται πρώτη ύλη για μπέικον.
Σήμερα, οι Οθωνοί έχουν 100 περίπου κατοίκους, δύο οικισμούς, την Άμμο, που είναι και το λιμάνι του νησιού, και το Χωριό, και κάμποσες φαντασμαγορικές παραλίες, με δημοφιλέστερη την Άσπρη Άμμο, που είναι κατά πολλούς μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας: Ψιλή, ολόλευκη άμμος και διαφανογάλαζα νερά συνθέτουν το εξωτικό τοπίο της. Στους Οθωνούς θα έρθετε με βαρκάκι από το Σιδάρι ή τον Άγιο Στέφανο της Κέρκυρας. Περισσότερα εδώ.
Ερεικούσα
Το βορειότερο από τα Επτάνησα, η Ερεικούσα είναι ένα από τα τρία Διαπόντια νησιά που κατοικούνται. Τοσοδούλα και ολοστρόγγυλη, με διάμετρο όλα κι όλα δύο χιλιόμετρα, είναι λίγο πιο οργανωμένη τουριστικά από τους Οθωνούς και το Μανδράκι. Μοναδικός οικισμός και λιμάνι του νησιού είναι το Πόρτο, όπου μας φέρνει το καραβάκι από το Σιδάρι της Κέρκυρας.
Η παραλία του Πόρτο είναι μεγάλη, αμμουδερή και οργανωμένη, με ρηχά κρυστάλλινα νερά, ενώ οι λάτρεις της απομόνωσης παραμιλούν για το Μπραγκίνι, στον βορρά, μια συγκλονιστική αμμουδιά κορνιζαρισμένη από δάσος που φτάνει ως το κύμα.
Μαθράκι
Το πιο μικρούλι και πιο… νότιο από τα Διαπόντια, το Μαθράκι έχει μια συγκλονιστική παραλία με χρυσαφένια άμμο και τιρκουάζ νερά, το Πορτέλο, που απλώνεται σε ολόκληρη τη βορειοανατολική πλευρά του μικρού νησιού.
Ιδανικό διακοποσκηνικό για τους ερημίτες που ψάχνουν τον τελευταίο άθικτο παράδεισο επί ιόνιας γης (ολόκληρο το νησί έχει περίπου 100 κατοίκους) το Μαθράκι συνδέεται με καραβάκια από το Σιδάρι και τον Άγιο Στέφανο της Κέρκυρας, τα οποία σας αφήνουν στο μικρό λιμανάκι του νησιού, που λέγεται Πλάκες.
Περισσότερα, Στο Ιόνιο, τα μικρά νησάκια έχουν τη χάρη – in2life.gr
Add Comment