ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Λούρος: Η μεγαλύτερη παραλία της Ελλάδος με μήκος 17 χιλιομέτρων!

Η απέραντη ανοιχτόχρωμη αμμουδιά, ο μοναδικός προστατευόμενος υδροβιότοπος καθώς και η οργανωμένη πλαζ αποτελούν πόλους έλξης κατά τους θερινούς μήνες!

Ο Λούρος βρίσκεται 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Νεοχωρίου και αποτελεί μια από τις καλύτερες παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος με μήκος 17 χιλιόμετρα!

Η αμμώδης παραλία προστατεύεται από το 1974 από τη Σύμβαση RAMSAR, γεγονός που πιστοποιεί τη μοναδικότητα και την αδιαμφισβήτητη αξία του τόπου ως βιότοπου και χώρου οικολογικά ομοιότυπου με τον υγροβιότοπο του Μεσολογγίου.

Βίντεο-κεντρική φωτογραφία: Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει δάφνες, κέδρους, κρίνα της άμμου και αρμυρίκια. Είναι από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα με αμμοθίνες. Η επίσης πλούσια πανίδα του βιότοπου περιλαμβάνει πλήθος πουλιών, όπως πελεκάνων, πελαργών, αγριόχηνων, καρδερίνων, κοτσυφιών, αηδονιών. Επίσης, περιλαμβάνει άγρια άλογα που ζουν στον υγρότοπο της ευρύτερης περιοχής του Λούρου.

Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές παραλίες καθώς χιλιάδες κόσμου από την Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο, την επισκέπτονται για τα στυλάτα μαγαζάκια της. Οι νέοι μπορούν να απολαύσουν τις υπηρεσίες των μοντέρνων beach bars, ενώ οι γονείς μπορούν με ασφάλεια να χαρούν ένα ποτό ή ένα φαγητό όσο τα παιδιά παίζουν στα ρηχά νερά της αμμουδιάς.

Τέλος, αποτελεί μια ιδανική περίπτωση και για εκείνους που θέλουν να ξεφύγουν από τη βαβούρα αφού μπορούν να κατευθυνθούν τέρμα δεξιά της παραλίας όπου θα ηρεμήσουν κάτω από τα δεντράκια, θα χαλαρώσουν από τους ελαφρούς ήχους του κύματος, αλλά και αν έχουν όρεξη θα μαγευτούν από τους φοβερούς αμμόλοφους που θυμίζουν σκηνικό κάπου χαμένοι σε αφρικανική έρημο.

Πως να φτάσετε

Το πιο κοντινό χωριό στον Λούρο είναι το Νεοχώρι, το οποίο απέχει 16 χιλιόμετρα από την παραλία, ακολουθώντας μια ομαλή διαδρομή μέσα στο πράσινο του κάμπου και το γαλάζιο του υδροβιότοπου. Από το Νεοχώρι κι έπειτα υπάρχουν σημάνσεις κατά τόπους για τον Λούρο, ωστόσο επειδή πρόκειται για επαρχιακό δρόμο μη διστάσετε να ρωτήσετε με την πρώτη ευκαιρία.

Χιλιομετρικές αποστάσεις για τον Λούρο
Από Αγρίνιο: 50 χιλιόμετρα
Από Μεσολόγγι: 35 χιλιόμετρα
Από Νεοχώρι: 16 χιλιόμετρα

Καλές βουτιές!

Πηγή: http://iaitoloakarnania.gr/