ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Αγρινιώτης Ήρωας της Κύπρου Βασίλης Παναγόπουλος «επέστρεψε» στο Αγρίνιο

Αφίχθησαν σήμερα στις 12.00 στον Άγιο Γεώργιο του κοιμητηρίου Αγρινίου τα οστά του Αγρινιώτη ήρωα της Κύπρου στις 22 Ιουλίου του 1974 Αντιπτεράρχου Βασίλη Παναγόπουλου που κατερρίφθη στην Κύπρο ενώ ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία από φίλια πυρά από λάθος. Μετά την εντυπωσιακή και σεμνή τελετή υποδοχής τελέστηκε τρισάγιο, ενώ η οικογένεια του ήρωα προσέφερε καφέ στους παρευρισκόμενους.

Η ιστορία του ήρωα Αντιπτεράρχου Αγρινιώτη Βασίλη Παναγόπουλου έχει ως εξής: Η πρώτη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο έγινε στις 20 Ιουλίου του 1974. Την 21η Ιουλίου αποφασίσθηκε στρατιωτική επιχείρηση ενίσχυσης της άμυνας του αεροδρομίου της Λευκωσίας με την κωδική ονομασία «Νίκη». Το σχέδιο της επιχείρησης προέβλεπε την αερομεταφορά και απόβαση καταδρομέων με αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Δυστυχώς, την 21η Ιουλίου και ώρα 22:35 η αποστολή ξεκίνησε με χρονικό περιορισμό τα μεσάνυκτα της ίδιας μέρας. Μόνο όμως τα 15 αεροσκάφη Noratlas από τα 20 κατάφεραν να απογειωθούν στο χρονικό περιθώριο το οποίο προέβλεπε το σχέδιο, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα αεροσκάφη (5 Noratlas και 10 C-47) να παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Σούδας.

Λόγω καθυστέρησης του ΑΕΔ να ενημερώσει για την έλευση συμμαχικών αεροπλάνων ήταν να θεωρήσουν εχθρικά! Τα αντιαεροπορικά πυρά χτύπησαν το αεροπλάνο το οποίο εκείνη την στιγμή βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης, ανεφλέγη και συντριβή λίγα χιλιόμετρα από τον διάδρομο προσγείωσης.

Sinidisi.gr