NEWS ΤΕΧΝΗ

Και οι νέοι προτιμούν τα χάρτινα βιβλία από τα e-books

Αν νομίζετε ότι η νέα γενιά προτιμά τα e-books από τα κλασικά, παραδοσιακά, χάρτινα βιβλία, μάλλον κάνετε λάθος: μία νέα έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα δείχνει ότι οι νέοι διατηρούν μία ιδιαίτερη σχέση με τα χάρτινα βιβλία.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην «ψυχολογική ιδιοκτησία», το πόσο δηλαδή οι άνθρωποι θεωρούν κάτι πραγματικά δικό τους. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Σαμπρίνα Χελμ, η ψυχολογική ιδιοκτησία επηρεάζεται από τρεις παράγοντες: αν αισθάνονται ότι έχουν έλεγχο απέναντι στο αντικείμενο, αν το χρησιμοποιούν για να καθορίσουν το ποιοι είναι και αν το αντικείμενο τους βοηθά να αποκτήσουν μία αίσθηση ότι ανήκουν στην κοινωνία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε άτομα από διάφορες ηλικιακές ομάδες, μεταξύ αυτών και σε νέους που έχουν γεννηθεί μετά το 2000. Ανεξαρτήτως ηλικίας, οι συμμετέχοντες έδειξαν ένα συναισθηματικό δέσιμο με τα χάρτινα βιβλία, μιλώντας με νοσταλγία για τα βιβλία που καθόρισαν την παιδική τους ηλικία και επισημαίνοντας πως ένα χάρτινο βιβλίο το ζει κανείς με όλες τις αισθήσεις του – η μυρωδιά ενός νέου βιβλίου, ο ήχος όταν γυρίζει σελίδα, το άγγιγμα πάνω στο χαρτί.

Επίσης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τις συλλογές βιβλίων τους για να εκφράσουν την ταυτότητά τους σε αυτούς που ενδιαφέρονται για τη βιβλιοθήκη τους, κάτι το οποίο δεν αναφέρθηκε για τα e-books.

Πηγή: Diastixo.gr