«Ολα στο φως» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την «εξωθεσμική» εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση «Νoor 1», καθώς χθες το βράδυ ο ίδιος προανήγγειλε ότι η Ν.Δ. θα προχωρήσει στο αίτημά της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν «όλες οι πτυχές της υπόθεσης». Το αίτημα, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στην «Κ», θα κατατεθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ήδη έθεσε τα διλήμματα διαμηνύοντας ότι αν η κυβερνητική πλειοψηφία καταψηφίσει το αίτημα, θα είναι εκτεθειμένη.
Eνα 24ωρο αφότου ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής «θεσμική εκτροπή» τις συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη κατάδικο του «Noor 1», επανέλαβε (στη συνέντευξή του στο Star) ότι οι καταγγελίες για την υπόθεση που αφορούν εισπήδηση της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη είναι «άκρως προβληματικές» και πρέπει να μελετηθούν και να διερευνηθούν, προαναγγέλλοντας επισήμως την κατάθεση αιτήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ο κ. Μητσοτάκης σκλήρυνε τη γλώσσα του κάνοντας λόγο για κυβέρνηση που «υπονομεύει την ποιότητα της δημοκρατίας».
Η πορεία ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη, καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή της Πειραιώς να συντηρήσει την υπόθεση Καμμένου ψηλά στην επικαιρότητα. Και διεγράφη πιο καθαρά μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να συναινέσει στο αίτημα του προέδρου της Ν.Δ. για την Εξεταστική την περασμένη Δευτέρα – άρνηση που εκθέτει τον πρωθυπουργό, όπως έλεγαν στην Πειραιώς. «Είναι αδιανόητο και παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες υπουργός της κυβέρνησης να παίρνει τηλέφωνο έναν ισοβίτη», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Μητσοτάκης, παραπέμποντας για συμπεράσματα και στη στάση που θα τηρήσει η κυβερνητική πλειοψηφία στο αίτημα για Εξεταστική. Εξάλλου, δεν θύμισε τυχαία ότι η Ν.Δ. δεν έχει καταψηφίσει καμία Εξεταστική Επιτροπή. Oπως το έθεσε, «θέλω να πιστεύω ότι θα αναθεωρήσουν και δεν θα καταψηφίσουν αυτήν την Εξεταστική. Αν το κάνουν, θα είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι». Αποδόμησε, εξάλλου, το επιχείρημα του πρωθυπουργού που απέρριψε την πρόταση αυτή, λέγοντας ότι η υπόθεση είναι ανοικτή στη Δικαιοσύνη, θυμίζοντας ότι όλες οι Εξεταστικές Επιτροπές που σύστησε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν υποθέσεις που είναι ανοικτές στη Δικαιοσύνη. «Oποιος είναι ένοχος, να μπει στη φυλακή, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει η Δικαιοσύνη», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι οι σχέσεις του με όλους τους επιχειρηματίες προσδιορίζονται από τον θεσμικό του ρόλο.
«Tίποτα χειροπιαστό»
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην κριτική του για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στο κόστος των καθυστερήσεων – «δεν πήραμε τίποτα χειροπιαστό», είπε και ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι ο λόγος που διαμορφώνεται «κάπως θετικό κλίμα» στην οικονομία είναι επειδή όλοι γνωρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι φιλική προς τις επενδύσεις και θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Oπως είπε, σε αντίθεση με το 2014, υπάρχει μια φερέγγυα αντιπολίτευση που εγγυάται σταθερότητα». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει και στην άποψή του για την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία θεωρεί υπερβολικά. «Η Ν.Δ. θα υιοθετήσει πλήρως το μεταρρυθμιστικό σκέλος του προγράμματος, όλο το πλαίσιο αλλαγών που θα κάνουν το κράτος πιο λειτουργικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απελευθερώσεις αγορών, τα ανοίγματα σε αγορές προϊόντων», τόνισε. Είπε, ωστόσο, το δικό του «απεταξάμην» στην επαναδιαπραγμάτευση –τη χαρακτήρισε «πολυφορεμένη» λέξη– τονίζοντας ότι αφού η κυβέρνησή του δώσει δείγματα γραφής και κερδίσει αξιοπιστία αποδεικνύοντας ότι εννοεί αυτά που λέει, θα μπορεί να μπει σε μια «ειλικρινή» συζήτηση με τους δανειστές για το ύψος των πλεονασμάτων.
Add Comment