ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόσπασμα από την oμιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στην εκδήλωση του DiEM25 στην Πάτρα

 

Το DiEM25 και ο Γιάνης Βαρουφάκης, βρέθηκαν στο θέατρο Royal στην Πάτρα που γέμισε με ανθρώπους κάθε ηλικίας που θέλησαν να ακούσουν από κοντά την πρόταση του κινήματος για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Για την κατάσταση στην Ελλάδα ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι

“Oυσιαστικά τα μνημόνια έχουν καταργήσει την ελληνική κυβέρνηση και ότι όποιος δεν είναι διατεθειμένος να σταθεί ανυπάκουος στις παράλογες εντολές της τρόικας δεν μπορεί να υπόσχεται ανάπτυξη και ελαφρύνσεις στους πολίτες.”

Για τις συμμαχίες που μπορεί να επιδιώξει με τις υπόλοιπες αντιμνημονιακές δυνάμεις είπε: “Τo DiEM25 προτείνει 7 άμεσες τομές για την Ελλάδα. Επιδιώκουμε τη συναίνεση, αλλά εάν αυτή δεν είναι εφικτή, θα δημιουργήσουμε οι ίδιοι τον πολιτικό φορέα που θα τις καταθέσει στον ελληνικό λαό.”

Αναφορικά με το κοινό στο οποίο απευθύνεται πολιτικά και πιθανώς εκλογικά το DiEM25:
“Mε ενδιαφέρουν όλοι οι Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ μνημονιακών επιλογών, αλλά λίγο περισσότερο εκείνο το 1 εκατομμύριο 600 χιλιάδες άνθρωποι που ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και δεν πήγαν το Σεπτέμβρη να ψηφίσουν στις εκλογές γιατί, δικαίως, ένιωσαν προδομένοι.”

Για το προσφυγικό πρόβλημα σχολίασε:
“Δεν είναι δυνατόν να στoιβάζονται ανθρώπινες ψυχές στην Ιταλία και την Ελλάδα και η Ευρώπη να σφυρίζει αδιάφορα. Η Ευρώπη δεν έχει προσφυγικό πρόβλημα, το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι έχει χάσει την ψυχή της. Δεν μπορεί ο Λίβανος, μια μικρή φτωχή χώρα να αντέχει 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, και η εύρωστη Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων να θεωρεί πρόβλημα να φιλοξενεί 1 με 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.”

Σε ερώτηση του κοινού για τη θέση του DiEM25 για την παγκοσμιοποίηση:
“Η ελευθερία των ανθρώπων να κινούνται ελεύθερα και οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων είναι διεθνισμός. Η παγκοσμιοποίηση είναι ακριβώς το αντίθετο. Γι αυτό στο DiEM25 είμαστε διεθνιστές.”

Για τις διεθνείς εξελίξεις με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit και τις γερμανικές εκλογές σχολίασε:
“Όλες οι ελπίδες ότι το Brexit θα έκανε την Ευρώπη να ξανασκεφτεί τις αποτυχημένες πολιτικές της αποδείχτηκαν μέχρι στιγμής φρούδες, καθώς το κατεστημένο της Ευρώπης φροντίζει να εξασφαλίσει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Η αυταρχική νοοτροπία τους ευθύνεται που οδηγούμαστε στη διάλυση της Ευρώπης και η ίδια νοοτροπία και η θρησκευτική εμμονή στη λιτότητα οδήγησαν και στο απαίσιο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Όταν έλεγα στο Σόιμπλε και τη Μέρκελ ότι αν συντρίψουν την Ελληνική Άνοιξη και όλες τις αντίστοιχες φωνές της λογικής που θέλουν να βάλουν τέλος στον αποπληθωρισμό, ο μόνος που θα ωφεληθεί θα είναι πολιτικά τέρατα σαν τη Λεπέν και τη Χρυσή Αυγή με αγνόησαν και με περιφρόνησαν. Τώρα θερίζουν ό,τι έσπειραν με τη λιτότητα και την ύφεση που έσπειραν ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία. Εκτός των άλλων όμως, ο μεγάλος χαμένος των γερμανικών εκλογών ήταν ο Μακρόν, του οποίου το σχέδιο για ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης ουσιαστικά πέθανε.”

 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ