NEWS ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μεσολόγγι στη… Βουλή

Αλεξάνδρα Παπανικολάου - Όλγα Ζωή Παναγιωτοπούλου
Αλεξάνδρα Παπανικολάου - Όλγα Ζωή Παναγιωτοπούλου

Η μαθήτρια της Α’ Λυκείου Αλεξάνδρα Παπανικολάου από το 1ο ΓΕΛ Μεσολογγίου και η μαθήτρια της Β’ Λυκείου Όλγα Ζωή Παναγιωτοπούλου από το 2ο ΓΕΛ Μεσολογγίου µαζί µε τους άλλους τέσσερις από σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας θα εκπροσωπήσουν τη µαθητική κοινότητα της Αιτωλοακαρνανίας τον Ιούλιο, παίρνοντας µέρος στις τετραήµερες εργασίες της ΚΓ’ συνόδου της «Βουλής των Εφήβων».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι πρόκειται για έναν θεσµό µε ευρεία απήχηση, αφού συνολικά έλαβαν µέρος στο πρόγραµµα 18.708 µαθητές και µαθήτριες, από 910 σχολεία (844 σχολεία από την Ελλάδα, 54 από την Κύπρο, 12 ελληνικά σχολεία του εξωτερικού). Οι µαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα, να παίξουν, να ερευνήσουν, να δηµιουργήσουν µέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρµογών.

Οι εργασίες του θεσµού που λειτουργεί από το 1995 θα πραγµατοποιηθούν στην Αθήνα, στο κτίριο της Βουλής. Τον θεσµό εµπνεύστηκε και υπηρέτησε ο καταξιωµένος αείµνηστος συγγραφέας Αντώνης Σαµαράκης, µε βασικό στόχο να δίνεται η δυνατότητα στους εφήβους να διατυπώνουν τις προτάσεις τους για τα κοινωνικά, πολιτικά, οικονοµικά και πολιτιστικά ζητήµατα του τόπου. Επιπρόσθετα, στόχος του προγράµµατος είναι η εξοικείωση των µαθητών µε τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και η ανάδειξη του ρόλου του πολίτη στη σύγχρονη δηµοκρατική κοινωνία. Φιλοδοξεί να προσφέρει στους µαθητές, εκτός από γνώση, βήµα για προσωπική έκφραση και δηµιουργικότητα, ευκαιρία για προβληµατισµό, διάλογο και συµµετοχή, έδαφος για συνεργασία.

Συµµετέχοντας στη σύνοδο οι δύο µαθήτριες ανάλογα µε την Επιτροπή στην οποία θα συµµετάσχουν, θα έχουν τη δυνατότητα να εισηγηθούν κάποιο θέµα, παρουσιάζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις της γι’ αυτό. Είναι µια ευκαιρία, επιλέγοντας κάποιο θέµα γενικότερου ενδιαφέροντος, να το συνδυάσει µε τον τόπο, προβάλλοντας κάποια ιστορική ή πολιτιστική του πτυχή, κάνοντας έτσι γνωστό το Μεσολόγγι σε ένα ευρύτερο κοινό, αφού στη «Βουλή των Εφήβων» εκπροσωπούνται όλοι οι νοµοί της Ελλάδας, η Κύπρος, τα σχολεία του Απόδηµου Ελληνισµού και οι συνεδριάσεις προβάλλονται από την τηλεόραση.

Στη «Βουλή των Εφήβων» οι 300 θα έχουν την ευκαιρία –όπως κάθε χρόνο- να έρθουν σε επαφή με τους αρχηγούς των κομμάτων, υπουργούς και τον Πρωθυπουργό με τους οποίους θα συνομιλήσουν για καίρια ζητήματα. Επιπλέον, στην καθιερωμένη συνεδρίαση των εφήβων βουλευτών ρυθμιστής θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.

Φωτό: Από αριστερά Αλεξάνδρα Παπανικολάου & Όλγα – Ζωή Παναγιωτοπούλου

Πηγή: aixmi-news.gr