ΠΑΤΡΑ

Πάτρα:Ο δήμος καλεί καρναβαλικά γκρουπ στην πορεία

Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην πόλη μας, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την πρόοδο που έχουμε στην τεχνική και την επιστήμη. Αντί οι τεράστιες δυνατότητες, που έχουμε να μπαίνουν στην υπηρεσία του λαού και να λύνουν προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, τα προβλήματα οξύνονται για την πλειοψηφία του λαού ακόμα παραπέρα.

Τα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας του εργασιακού μεσαίωνα που επικρατούν στους τόπους δουλειάς είναι γνωστά.
Η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το Γενάρη του 2017 – 1.116.790 εργαζόμενοι είναι άνεργοι, ποσοστό 23,5%. Στις ηλικίες 15 – 24 το ποσοστό είναι 48%, 25 -34 30%, 50 – 64 20%.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της UNISEF για την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα, στη χώρα μας ζουν μισό εκατομμύριο παιδιά σε φτωχές και εξαθλιωμένες οικογένειες Το ποσοστό παιδικής φτώχειας από 20,7 % το 2009 εκτινάχθηκε στο 55% το 2014.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών της Πάτρας αποτυπώνεται σε ορισμένα στοιχεία από τις υπηρεσίες του Δήμου μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως 1.560 οικογένειες μόνο στο Δήμο μας, λαμβάνουν τρόφιμα από την Τράπεζα Τροφίμων. Το προνοιακό επίδομα το λαμβάνουν 4.200 άτομα.
Μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση δεν έχουμε πολλές επιλογές. Το μέλλον μας τον 21ο αιώνα, δεν μπορεί να είναι τα συσσίτια, η μια σακούλα τρόφιμα από την Τράπεζα Τροφίμων και τα ψίχουλα των προγραμμάτων «αντιμετώπισης» της φτώχειας.

Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση για μια νέα αγωνιστική πρωτοβουλία στις 25 του Ιούνη, στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Στο επίκεντρο της νέας λαϊκής κινητοποίησης θέτουμε και πάλι το αίτημα εργαζομένων και ανέργων «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα».

Με την μαζική συμμετοχή και την αγωνιστική παρουσία δεκάδων φορέων, σωματείων και συλλόγων, με την κινητοποίηση των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας μας, «πλημμυρίζουμε» τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Την μετατρέπουμε σε Γέφυρα Ζωής και Αγώνα, για να υπάρχει εργασία για όλους, με αμοιβές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Με την πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξούμε τα εργατικά σωματεία και οι φορείς της νεολαίας στην ευρύτερη περιοχή μας να γίνουν οι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας.

Θεωρούμε ότι και τους ανθρώπους του Καρναβαλιού αφορά αυτή η πραγματικότητα. Ούτως ή άλλως το καρναβάλι με την δικιά του νεανική ορμή και σάτιρα μπορεί να αναδείξει με πρωτότυπο, ζωντανό και ανατρεπτικό τρόπο τα προβλήματα που βιώνει η νεολαία και ο λαός μας.

Για το λόγο αυτό καλούμε σε σύσκεψη τα καρναβαλικά γκρουπ, την Παρασκευή 9 Ιουνίου και ώρα 19.30 στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (2ος όροφος) για να συζητήσουμε την συμμετοχή των καρναβαλικών γκρουπ στην αγωνιστική πρωτοβουλία, που πήρε η Δημοτική Αρχή.

Ο Πρόεδρος
της Κοινωφελούς Επιχείρησης
Καρναβάλι Πάτρας

Νίκος Χρυσοβιτσάνος

http://pelop.gr/?page=article&DocID=371299