NEWS ΠΑΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας για την μείωση των πλαστικών τσαντών

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας για την μείωση των πλαστικών τσαντών σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής:

“Είναι γνωστές οι επιπτώσεις των πλαστικών στο περιβάλλον κυρίως μετά τη χρήση τους,  με δεδομένο τον  μεγάλο χρόνο αποικοδόμησης και την είσοδο τους με τη μορφή μικροπλαστικών στη τροφική αλυσίδα, σε βάρος των  ζωντανών οργανισμών αλλά και του ανθρώπου.

Οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης λόγω των τεράστιων ποσοτήτων που πετιούνται παγκοσμίως, αποτελούν μέγιστο περιβαλλοντικό κίνδυνο και αυτός είναι ο λόγος που εδώ και καιρό,  έχει ξεκινήσει διεθνώς εκστρατεία κατάργησης ή δραστικής μείωσης τους μέσω μιας επι πλέον χρέωσης.

Η εφαρμογή στη χώρα μας ειδικού περιβαλλοντικού  τέλους 4 λεπτών στις πλαστικές σακούλες από την 1/1/18,στοχεύει να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη χρήση τους  από τους καταναλωτές, που καλούνται πλέον να έχουν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, πλαστικοποιημένες ή υφασμάτινες.

Για να καταλάβουμε τη σπουδαιότητα του προβλήματος, να πούμε ότι σήμερα στην Ελλάδα καταναλώνουμε 400 περίπου σακούλες κατά άτομο ετησίως, διπλάσια ποσότητα από το μέσο όρο της Ευρώπης!

Ο στόχος που  μπαίνει από την Ε.Ε. είναι να φτάσουμε όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες στην κατανάλωση 90 σακούλων  ετησίως μέχρι το τέλος του 2019 και 40 ως το τέλος του 2025.

Ο στόχος φαντάζει πολύ δύσκολος  για τη χώρα μας,αλλά είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ, γι αυτό χρειάζεται την ενεργοποίηση όλων μας.

Η ΟΙΚΙΠΑ θέλοντας να συμβάλει στην πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, διευκρινίζει τα παρακάτω:

  1. εφαρμόζουν πολιτικές κατάργησης ή μείωσης των πλαστικών τσαντών.

Για παράδειγμα  η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν απαγορεύσει τη χρήση πλαστικής σακούλας μεταφοράς.

Άλλες χώρες όπως η Ολλανδία και η Ιρλανδία, έχουν επιβάλλει αντίστοιχο τέλος, ύψους 0,25 ευρώ και 0,22 ευρώ, αντίστοιχα.

Πάνω από 35 χώρες ανά τον κόσμο έχουν απαγορεύσει πλήρως τη χρήση πλαστικής σακούλας μεταφοράς

  1. είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ για τους επαγγελματίες και οι παραβάτες διώκονται ποινικά. Αφορά τις λεπτές σακούλες στα σούπερ μάρκετ και καταστήματα, με εξαίρεση τα περίπτερα, τις λαϊκές αγορές και τις πολύ λεπτές τσάντες στα χύμα προϊόντα για λόγους δημόσιας υγιεινής. Σε πιο χονδρές πλαστικές τσάντες δεν επιβάλλεται τέλος, αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγηση τους στον πελάτη
  2. δεν είναι ένα ακόμα χαράτσι που το κράτος επιβάλει για να καλύψει οικονομικές ανάγκες.

Πρώτα από όλα είναι προαιρετική η πληρωμή του, αφού  υπάρχει εναλλακτική λύση με τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

Έπειτα το τέλος αυτό αποδίδεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) για να χρησιμοποιηθεί σε δράσεις υπέρ της ανακύκλωσης

Να θυμίσουμε όμως ότι οι πλαστικές συσκευασίες ανακυκλώνονται στους  μπλε κάδους και ότι σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη μείωση του πλαστικού.

Προφανώς σε επόμενο στάδιο και με δεδομένα τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης των πλαστικών συσκευασιών, πρέπει να ληφθούν σταδιακά μέτρα για την κατάργηση τους.

Η ΟΙΚΙΠΑ διαθέτει υφασμάτινες τσάντες από οργανικό βαμβάκιμε το λογότυπο της κίνησης, στα γραφεία της Σαχτούρη 64, τις εργάσιμες μέρες 7 – 9μ.μ.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες να στηρίξουν αυτήν τη σημαντική εκστρατεία, όπου μέσα από την αλλαγή της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς, συνεισφέρουμε στην κοινή προσπάθεια για ένα βιώσιμο μέλλον!”

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας για την μείωση των πλαστικών τσαντών

Πηγή: Patrasevents