Μουσείο Άγγελου Σικελιανού: Ένα κόσμημα για την Λευκάδα

Παρουσιάστηκε πριν λίγη ώρα στα τοπικά ΜΜΕ το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού που βρίσκεται στην πόλη της Λευκάδας και στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του ποιητή.
Μουσείο Άγγελου Σικελιανού Ένα κόσμημα για την Λευκάδα!
Μουσείο Άγγελου Σικελιανού Ένα κόσμημα για την Λευκάδα!

Μουσείο Άγγελου Σικελιανού

Μουσείο Άγγελου Σικελιανού – Παρουσιάστηκε πριν λίγη ώρα στα τοπικά ΜΜΕ το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού που βρίσκεται στην πόλη της Λευκάδας και στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του ποιητή.

Οι Λευκαδίτες που έχουν εντρυφήσει στο έργο του Άγγελου Σικελιανού δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με το τελικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι η αύρα του ποιητή είναι παρούσα, “ο Άγγελος είναι εδώ! Είναι μοναδικό!”.

Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται αύριο το απόγευμα με οικοδεσπότες την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, που αγόρασε την οικία Σικελιανού, χρηματοδότησε τις μελέτες αποκατάστασης, καθώς και τις μουσειολογικές μελέτες για την μετατροπή της σε Μουσείο και τον Δήμο Λευκάδας στον οποίο παραδίδεται. Παρόντες θα είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής και η δισέγγονη του Σικελιανού κ. Heleni Sikelianos.

Τους δημοσιογράφους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κων/νος Δρακονταειδής, ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος Λευκάδας επιθυμεί το Μουσείο να γίνει γνωστό στην άκρη της γης και να έχει έναν οικουμενικό χαρακτήρα, όπως ακριβώς και οι ιδέες που υπηρέτησε ο Άγγελος Σικελιανός.

Εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας μίλησε η κ. Καμπάνη που έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο πως παρέλαβαν την ερειπωμένη οικία στις 24 Απριλίου του 2007 και πως παραδίδεται πλέον. Αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα διαχρονικά στα 176 χρόνια της λειτουργίας της.

Την παρουσίαση του Μουσείου ανέλαβαν η κ. Ματούλα Σκαλτσά, Δρ, Ιστορικός Τέχνης, Μουσειολόγος, καθηγήτρια ΑΠΘ και ο κ. Πάνος Τζώνος, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ. Οι ίδιοι και οι συνεργάτες τους δούλεψαν πολλά χρόνια για το Μουσείο, μελετώντας πρώτα το έργο του Λευκάδιου ποιητή και τις βιογραφίες των γυναικών που τον συντρόφευσαν.

Και οι δυο επεσήμαναν ότι πρόκειται για ένα μοναδικό μουσείο ζωντανών ανθρώπων και ιδεών, που αξίζει παγκόσμιας προβολής καθώς δημιουργήθηκε με στόχο να μιλά στην καρδιά, στο νου και στην ψυχή κάθε επισκέπτη, μυημένου ή μη στο τεράστιο έργο του Σικελιανού και η ξενάγηση να αποτελεί βίωμα.

Το Μουσείο είναι καλύτερο να το επισκεφθεί κανείς κατά μόνας, τόνισε ο κ. Τζώνος, καθώς πρόκειται για χώρο περισυλλογής και ιδεών και ο ποιητής ψιθυρίζει, υπάρχει στο χώρο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλα τα εκθέματα προήλθαν από δωρεές, δάνεια και αγορές που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των μελετών.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε σε όλους τους χώρους του οικίας-Μουσείου ενώ άνοιξε και το Κηποθέατρο που επίσης παραδίδεται ολοκληρωμένο και αναμένεται να αποτελέσει ένα εξαιρετικό χώρο για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του 2018.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

AMFlife.gr - Δυτική Ελλάδα, Άνθρωποι, Αξιοθέατα, Νέα & Ειδήσεις
No Comment

Leave a Reply

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης

 • Βιβλιοθήκη Σπάρτου

  Βιβλιοθήκη Σπάρτου: Νικόλαος Κιχεμ

  Νικόλαος Κιχεμ Η Βιβλιοθήκη Σπάρτου κλείνει το αφιέρωμα στην γραφή των βραβευμένων και διακριθέντων του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης, που διοργάνωσε με τον ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΙΧΕΜ (Κοτσαμπουγιούκης) (Ευάγγελος Ζώης) Νέο...
 • «Τέχνη και Εποχή» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

  Μετά τη μεγάλη επιτυχία της έκθεσης Τέχνη και Εποχή. Η συλλογή της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων μέσα από τα μάτια του Σπύρου Παπαλουκά, που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (κτίριο Μεταξουργείου),...
 • Διακοπες στην Αμφιλοχία

  Διακοπες στην Αμφιλοχία

  Διακοπες στην Αμφιλοχία Παραλιακή κωμόπολη, χτισμένη στο μυχό του Aμβρακικού κόλπου, η Αμφιλοχία – Kαρβασαράς η παλαιότερη ονομασία της – είναι συγκοινωνιακός κόμβος και εμπορικό λιμάνι. Τα εστιατόρια, τα...
 • 4ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 10χλμ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

  Το απόγευμα του Σαββάτου 18/08/2018 Πραγματοποιήθηκε ο 4ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 10χλμ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ Στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας Μεταξύ των αθλητών συμμετείχαν από την Αμφιλοχία ο Τρομπούκης Χρήστος που...