ΚΟΣΜΟΣ

Ψυχρός πόλεμος Γερμανίας-ΗΠΑ

Την επιτάχυνση ενός συμφώνου επενδύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, επιδιώκει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εξοργίζοντας στην κυριολεξία τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ετοιμάζεται να δώσει σκληρή απάντηση στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον κινεζικό γίγαντα, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Το κλίμα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο είναι ψυχροπολεμικό και αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Άλλωστε ο Αμερικανός πρόεδρος είναι σαφέστατος για τα αντίμετρα που θα λάβει με στόχο να απομονώσει την Γερμανία, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Η στρατηγική συμφωνία της Μέρκελ με τους Κινέζους, επηρεάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες και αλλάζει τα δεδομένα στο εμπόριο.

Για μια ακόμα φορά το μεγάλο όφελος από αυτή τη συνεργασία θα το έχει η Γερμανία και οι Κινέζοι, ενώ το μάρμαρο θα πληρώσουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που θα μεταβληθούν σε καταναλωτές φτηνών κινεζικών προϊόντων και θα αναγκαστούν να κλείσουν μια σειρά από μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω διαρροών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό το χάσμα που τον χωρίζει από την Γερμανία.

Είναι σίγουρο ότι οι ΗΠΑ θα αφήσουν ακάλυπτους τους Γερμανούς και σε στρατιωτικό επίπεδο. Η άμυνα της Γερμανίας δεν θα μπορεί πλέον να στηρίζεται στα υπερόπλα που διαθέτει ο αμερικανικός στρατός και το ΝΑΤΟ και γι’ αυτό το Βερολίνο θα πρέπει να πληρώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια, προκειμένου να υλοποιήσει τα αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα.

Η ρήξη ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις.

Ο πανίσχυρος αμερικανικός παράγοντας, θα επιφέρει καίρια χτυπήματα στην Γερμανική οικονομία, επιχειρώντας παράλληλα να τελειώσει και τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος πλανητάρχης, χαρακτηρίζει επικίνδυνη και τυχοδιωκτική την τακτική της Μέρκελ να συγκεντρώνει πλεονάσματα σε βάρος των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και της αμερικανικής οικονομίας, γι’ αυτό αναμένεται να επιβάλλει φόρους μαμούθ στα γερμανικά προϊόντα.

Η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει πολιτικές, οι ποίες θα απομονώνουν το Βερολίνο, ειδικά μετά τις συμφωνίες που ανοίγουν διάπλατα στους Κινέζους την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην κατεύθυνση αυτή σταθερή σύμμαχος των ΗΠΑ είναι η Μεγάλη Βρετανία, ενώ δεν αποκλείεται να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ενδεχόμενο κάποια άλλη χώρα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Λονδίνου.

Mε το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, να είναι ανοιχτό, οι ηγέτες της ΕΕ και της Κίνας, συναντώνται στις Βρυξέλλες, για να χαράξουν κοινή πορεία στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

«H Κίνα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση ιδιαίτερα στο Πεκίνο. Νομίζω πως η οικονομική πολιτική της χώρας είναι ξεκάθαρη. Η πράσινη οικονομία είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες μας,» δήλωσε ο Ξιζινγκ Σογκ, καθηγητής στην Ακαδημία Κινεζικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών των Βρυξελλών.

Εκτός από την κλιματική αλλαγή στην ατζέντα της Συνόδου έχει τεθεί το θέμα των επενδύσεων και του εμπορίου καθώς και η σύναψη μελλοντικής Επενδυτικής Συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Κίνα, οι όροι της οποίας συζητώνται από το 2013.

«Μας ενδιαφέρει το δίκαιο και αλληλέγγιο εμπόριο και για αυτό το λόγο θέλουμε μία Επενδυτική Συμφωνία και μία διακήρυξη η οποία θα εμβαθύνει τη συνεργασία μας. Δεν πρέπει να μιλάμε για ιδεολογίες αλλά για πρακτικές λύσεις,» τόνισε ο Τζο Λέινεν βουλευτής του SPD της Γερμανίας.

Επί τάπητος θα τεθεί και η διπλωματική διαχείριση των συνεχιζόμενων πυρηνικών απειλών που εξαπολύει το καθεστώς της Β. Κορέας.

Kontranews