ΚΟΣΜΟΣ

Μέτρα εναντίον της Τουρκίας ανακοίνωσε το Βερολίνο

Έντονη κριτική για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και επαναπροσανατολισμό της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την Άγκυρα ανακοίνωσε ο ΥπΕξ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μετά από πολυάριθμες εκκλήσεις και προειδοποιήσεις η γερμανική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της έναντι της Τουρκίας. Μιλώντας στο Βερολίνο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανακοίνωσε το τέλος της υπομονής της γερμανικής κυβέρνησης για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα και τις προκλήσεις που δέχεται από την Άγκυρα. Όπως δήλωσε, ο τρόπος με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολίτες της χώρας δεν έχει καμία σχέση με ευρωπαϊκές αξίες αλλά και ούτε με αυτές που πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

Τέσσερα (πρώτα) μέτρα κατά της Τουρκίας

Αναφερόμενος στους εννέα Γερμανούς υπηκόους που κρατούνται για πολιτικούς λόγους σε τουρκικές φυλακές, ο κ. Γκάμπριελ χαρακτήρισε την κατηγορία που τους αποδίδεται, δηλαδή ότι συνεργαζόταν με τρομοκρατικές οργανώσεις, ως «παράλογη». Το ίδιο «παράλογες» είναι σύμφωνα με τον Γερμανό ΥπΕξ ανάλογες κατηγορίες ενάντια σε δεκάδες γερμανικές εταιρίες. Δεδομένου ότι «δεν επικρατεί ασφάλεια δικαίου» στη χώρα ο κ. Γκάμπριελ προειδοποίησε γερμανικές επιχειρήσεις να μην επενδύουν στην Τουρκία. Παράλληλα ανακοίνωσε την επανεξέταση τόσο των γερμανικών κρατικών εγγυήσεων (Hermes) για επενδύσεις στην Τουρκία όσο και της γερμανικής οικονομικής βοήθειας.

Αναφερόμενος στη φυλάκιση του Γερμανού συνεργάτη της Διεθνούς Αμνηστίας, Πέτερ Στόιντνερ, ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε την πεποίθηση «πως Γερμανοί υπήκοοι στην Τουρκία δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς από αυθαίρετες συλλήψεις». Η εκτίμηση αυτή αποτυπώνεται και στη νεότερη ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως αναφέρεται, Γερμανοί πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα διατρέχουν τον κίνδυνο να φυλακιστούν για «ακατανόητους» λόγους. Ένα άλλο μέτρο αφορά την προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ ύψους 4,45 δισ. ευρώ προς την Τουρκία (2014-2020). Το Βερολίνο ανακοινώνει σχετικές διαβουλεύσεις με τους εταίρους όπως επίσης και για τη διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης για την οποία ενδιαφέρεται η Άγκυρα. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται σχετικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία «όταν την ίδια στιγμή κρατούνται στις φυλακές της χώρας πολίτες της ΕΕ χωρίς λόγο», τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών οι δηλώσεις έγιναν σε συνεννόηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σούλτς. Σε μήνυμα του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Γκάμπριελ κατά της Τουρκίας ως «αναγκαία και απαραίτητα».

Πηγή: DW – KontraNews