ΚΟΣΜΟΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το τελευταίο ντοκιμαντέρ του προστάτη των καρχαριών, θα κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο

Η τελευταία ταινία του κινηματογραφιστή ντοκιμαντέρ και ωκεανολόγου, Ρομπ Στιούαρτ «Sharkwater Extinction» έχει θέμα την παράνομη αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία μία αμφισβητούμενη πρακτική που θέτει σε κίνδυνο τον παρεξηγημένο κυνηγό των θαλασσών.

 

Η ταινία είναι συνέχεια του επιτυχημένου καναδέζικου φιλμ του 2006 «Sharkwater» μία κατάδυση στα διεφθαρμένα κυκλώματα κυνηγών καρχαριών στις προστατευόμενες περιοχές των νησιών Γκαλαπάγκος και Κόκος, στην Κόστα Ρίκα και στο Εκουαδόρ.

 

Χάρη στο «Sharkwater» άλλαξαν νόμοι και πολιτικές σε όλο τον κόσμο, δημιουργήθηκαν εκατοντάδες οργανώσεις προστασίας του είδους και περίπου 90 χώρες απαγορεύουν σήμερα την αφαίρεση των πτερυγίων καρχαρία.

 

Στο «Sharkwater Extinction» ο Ρομπ Στιούαρτ συνεχίζει τη σταυροφορία στους ωκεανούς και στις τέσσερις ηπείρους για να διερευνήσει τη διαφθορά πίσω από το πειρατικό εμπόριο αλιευμάτων μέσω του οποίου διακινούνται πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και το μαζικό παράνομο εμπόριο πτερυγίων καρχαρία από τη Δυτική Αφρική, την Ισπανία, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα και την Αμερική.

 

Ο Ρομπ Στιούαρτ πέθανε τον Ιανουάριο του 2017 σε ηλικία 37 ετών, ενώ έκανε κατάδυση στο αρχιπέλαγος Φλόριντα Κις στη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας.

 

«Η διαφύλαξη του περιβάλλοντος είναι η διατήρηση της ανθρώπινης ζωής. Και γι αυτό αξίζει να αγωνίζεσαι πάνω απ ‘όλα» είχε δηλώσει.

 

Ο Ρομπ Στιούαρτ είχε αφιερώσει τη ζωή του στη διάσωση του πλανήτη προβάλλοντας τις ομορφιές του και στρέφοντας την προσοχή στα θαλάσσια οικοσυστήματα που διατρέχουν κίνδυνο.

 

Το τελευταίο ντοκιμαντέρ του ολοκληρώθηκε από το ίδρυμά του, Rob Stewart Foundation.

 

Η ταινία «Sharkwater Extinction» θα κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (TIFF 2018) που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ