ΚΟΣΜΟΣ

Το «θαύμα» της NASA: Ο Ήλιος από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη

Η ημέρα στον Άρη διαρκεία 40 λεπτά περισσότερο απ’ ότι στη Γη και ο χρόνος, ισοδυναμεί με κάτι παραπάνω από δύο γήινα χρόνια. Το Sol 1 προσγειώθηκε στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» στις 25 Ιανουαρίου 2004. Το όχημα σχεδιάστηκε για 90 ανατολές, καθώς η NASA δεν περίμενε να επιβιώσει από τον αρειανό χειμώνα. Τελικά φτάσαμε στην ανατολή νούμερο… 5.000, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Η φωτογραφία από την ανατολή του Ηλίου τραβήχτηκε από την εσωτερική δυτική παγιά του κρατήρα Endeavour. Το όχημα τράβηξε περίπου 225.000 εικόνες, οι οποίες συναρμολογήθηκαν και σχημάτισαν διάφορες εκπληκτικές εικόνες, από μία μεριά του ηλιακού μας συστήματος που δεν έχει αντικρίσει δια ζώσης ανθρώπινο μάτι.

«Έχουμε αγγίξει πολλά ορόσημα και αυτό είναι ένα ακόμη», δήλωσε ο Callas, «αλλά πιο σημαντικό από τους αριθμούς, είναι η εξερεύνηση και οι επιστημονικές ανακαλύψεις».

Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν σημάδια από την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια του Άρη κατά το βαθύ παρελθόν. Επόμενη αποστολή του ειδικού οχήματος, είναι η εξερεύνηση της κοιλάδας
Perseverance, απ’ όπου αναμένονται πολλά θαυμαστά στοιχεία.

Πηγή: protothema.gr