BUSINESS ΚΟΣΜΟΣ

Ματιά στις διεθνείς αγορές

Το Brexit και ο εμπορικός «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει σε διεθνές επίπεδο κυριάρχησαν και την προηγούμενη εβδομάδα στην παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι τα δύο αυτά «πρωτοσέλιδα» θέματα μαγνήτισαν τα βλέμματα του επενδυτικού κοινού παγκοσμίως, μικρός ήταν ο αντίκτυπος τους στις παγκόσμιες αγορές με τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να ανοίγει τη Δευτέρα 9 Ιουλίου, με μια ελαφρά υποχώρηση σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο εσωτερικό, ωστόσο, του Ηνωμένου Βασιλείου η πολιτική κρίση διογκώνεται με μεγάλη μερίδα υπουργών της κυβέρνησης Μέι να παραιτούνται ελέω και της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit. Το γεγονός που ανησυχεί περισσότερο τους βρετανούς αναλυτές είναι το αβέβαιο, από οικονομικής σκοπιάς, για το τι τελικά προσδοκά η βρετανική κυβέρνηση από το Brexit. Θέματα όπως οι οικονομικές σχέσεις του Βασιλείου με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους του δεν έχουν προς το παρόν αποσαφηνιστεί, ενώ μόλις 8 μήνες πριν την έξοδο του από την ΕΕ δεν έχει καθοριστεί η μορφή τoυ Brexit αλλά και το σημαντικότερο, το εάν αυτή η έξοδος θα γίνει πραγματικότητα.

Αντιθέτως, στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου, το κλίμα γύρω από τις αγορές παραμένει θετικό παρά το γεγονός ότι η εχθρική ρητορική από πλευράς ΗΠΑ αναζωπυρώνει τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις. Σημειώνεται, τέλος, ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένουμε στις ΗΠΑ την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό παράλληλα με τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΠΗΓΗ: QUILTER CHEVIOTNaftikachronika.gr