ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση 120 δόσεων σε όσους έχουν μείνει εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

 

Στήριξη στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ετοιμάζεται να παράσχει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες ρύθμισης οφειλών με βάση τους κανόνες του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η οποία θα περάσει από τον έλεγχο των δανειστών και στη συνέχεια θα υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την αρμόδια υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η προωθούμενη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 μηνιαίες δόσεις αφορά σε φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα και όχι σε μισθωτούς και συνταξιούχους, που οφείλουν στο Δημόσιο ποσοστό άνω του 85% των συνολικών τους χρεών, ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, κ.α..) και όσους χρωστούν έως 20.000 ευρώ προς όλους τους πιστωτές.

Στα βασικά της σημεία, η απόφαση αναμένεται πως θα προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων έως και 95% και της βασικής οφειλής η οποία έχει δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 έως και 30% με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Για βασικές οφειλές έως 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή τους μαζί με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται σε έως 36 μηνιαίες δόσεις (κατ’ ανώτατο όριο) με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού. Για βασικές οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, η αποπληρωμή αυτών και των επ’ αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται τμηματικά σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής.

Αν στη σύμβαση αναδιάρθρωσης προβλέπεται διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο, αυτή θα γίνεται κατά σειρά παλαιότητας, από την παλαιότερη οφειλή προς τη νεότερη, με κριτήριο τον χρόνο καταχώρισης της οφειλής στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων και όχι τον χρόνο λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυτής, είτε η καταβολή γίνεται εφάπαξ είτε σε δόσεις.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ήδη κάνει χρήση των ισχυουσών ρυθμίσεων σε 12 ή 100 δόσεις. Πάντως, η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.