ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό – «Μαύρες» οι ακτές της Σαλαμίνας

Πληροφορίες από protothema.gr και news247.gr

Ολόκληρη η περιοχή μυρίζει πετρέλαιο και το λιμενικό έριξε αντιρρυπαντικά – Δραματική η κατάσταση στη Σαλαμίνα

Ο χρόνος στη Σαλαμίνα μετρά ήδη αντίστροφα. Μετά τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» (κατασκευής 1972, μήκους 92.3 μέτρων και χωρητικότητας 3.205 τόνων) στις 02.45 τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, τοπικοί φορείς, κάτοικοι, λιμενικές Αρχές και ιδιωτικές εταιρίες απορρύπανσης επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους, στην προσπάθεια να αντισταθούν απέναντι στην οικολογική ζημιά και το τεράστιο οικονομικό και τουριστικό πλήγμα που απειλεί να ερημώσει την νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Οι περισσότεροι μιλούν για «κρατική ολιγωρία» και «ελλιπέστατο σχέδιο συντονισμού κυρίως ανάμεσα σε υπουργείο Ναυτιλίας, ΟΛΠ και λιμεναρχεία» που διαφορετικά, θα είχε αποτρέψει το πετρέλαιο να πλησιάσει στις κατοικημένες παράκτιες περιοχές. «Δώδεκα ώρες τους πήρε να ξεκινήσουν τα έργα. Θα είχαμε κερδίσει πολύτιμο χρόνο εάν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ενημέρωνε άμεσα τον ΟΛΠ. Σε άλλα ναυάγια η κινητοποίηση ήταν άμεση. Εδώ η ουσιαστική δουλειά ξεκίνησε Κυριακή απόγευμα»

Εν τω μεταξύ, αποκαρδιωτική είναι και σήμερα η εικόνα στις ακτές της Σαλαμίνας αφού η οικολογική ρύπανση είναι μεγάλη και όπως επισημαίνουν ειδικοί, οι εργασίες μπορεί να κρατήσουν μήνες.

«Τα συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες τους. Βάλαμε φράγματα για να μην αφήσουμε το μαζούτ, να φύγει ωστόσο μάθαμε πως έχει ξεφύγει και έχει φτάσει στην Πειραϊκή. Βεβαίως όχι από εμάς αλλά ξέρετε η θάλασσα στο σημείο του ναυαγίου έχει μεγάλη επιβάρυνση», είπε η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το protothema.gr.

Ήδη από σήμερα, ύστερα από πιέσεις της δημοτικής αρχής, ακόμη μία ιδιωτική εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στην περιοχή, με περισσότερα βυτιοφόρα και πλωτά μέσα, προκειμένου οι εργασίες να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Ο κόσμος δεν μπορεί να αναπνεύσει. Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες για την υγεία τους. Η ζημιά δεν περιγράφεται. Είναι καταστροφή», περιέγραψε η κυρία Νάννου-Παπαθανασίου.

Οι παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια είναι «μαύρες», λόγω της διαρροής μαζούτ και σύμφωνα με πληροφορίες η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου.

(Δήμαρχος, Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου)

«Δεν έχουμε φύγει λεπτό από το σημείο εδώ και δύο μέρες. Και ήδη με τις ενέργειες του δήμου και προσωπικό τρέξιμο, καταφέραμε να αυξήσουμε τις δυνάμεις που επιχειρούν. Οι δύο εταιρίες antipollution αυξάνονται από σήμερα σε από δύο σε τρεις και οι άνδρες τους από 23 σε 50. Καλούμε όμως επιπλέον αντιρρυπαντικά σκάφη και πλωτά συνεργεία να έρθουν εδώ να βοηθήσουν», τονίζει στο News 24/7 η δήμαρχος του νησιού Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, διευκρινίζοντας ότι το μέγεθος της πραγματικής ζημιάς θα φανεί περίπου ένα μήνα μετά το πέρας των εργασιών, όπου και θα πραγματοποιηθούν οι σχετικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ποιότητα των νερών.

«Θα μπορούσε να μην φτάσει μέχρι εδώ η ρύπανση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Και το μόνο που καταφέραμε προς το παρόν, είναι να αποφευχθούν τα χειρότερα στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού. Πλέον δεν μπορούμε να σταθούμε. Ζαλιζόμαστε, έχουμε πονοκέφαλο. Αλλά αυτό που μας θλίβει περισσότερο είναι τα σφραγισμένα καταστήματα κατά μήκος των Σεληνίων μέχρι Κυνόσουρα, που κανονικά θα έσφυζαν από κόσμο», λέει και συνεχίζει ότι ήδη με απόφαση του χτεσινού έκτακτου δημοτικού συμβουλίου έχει οριστεί δικηγόρος, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για απόδοση ευθυνών και κυρίως, προκειμένου να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τους επιχειρηματίες και την πλήρη αποκατάσταση της φυσιολογίας της περιοχής. «Η πρόσβαση στο φάκελο του ναυαγίου που βρίσκεται στο Κερατσίνι, είναι ακόμη ένα σημείο, στο οποίο θα επικεντρωθούμε εμείς και η οικονομική επιτροπή του δήμου», αναφέρει και επισημαίνει ότι κανονικά το νησί θα κινούνταν σε εορταστικούς ρυθμούς για την επέτειο των 2.496 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, όπου προγραμματίζονται εκδηλώσεις από τις 22 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου. «Δεν θα ακυρώσουμε τίποτα, ωστόσο. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».