ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H «Εθνική Ελλάδος» απέκτησε την Avis

H εξαγορά της Avis από την κοινοπραξία Olympia Group του κ. Πάνου Γερμανού, Virtus International Partners του κ. Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, οικογένεια Κάτσου, οικογένεια Κυριακόπουλου κ.α. αποτέλεσε την επιχειρηματική είδηση των τελευταίων ημερών.

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, το σχήμα οριστικοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και με τίμημα 80,6 εκατ. ευρώ απέκτησε από την Τράπεζα Πειραιώς το 100% της εταιρείας βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων, η οποία τα τελευταία χρόνια διατηρεί μεγάλα μερίδια αγοράς και στις δύο κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Olympia (Sunlight, Public, Westnet, Softone, Play κ.α.) του κ. Πάνου Γερμανού θα βάλει τα περισσότερα χρήματα και θα αποκτήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Avis.

Το 49% θα ελέγχεται από το Virtus Fund, τα αδέρφια Κάτσου (Pharmaten), την οικογένεια Κυριακόπουλου καθώς και από άλλους δύο επιχειρηματίες που προς το παρών δεν επιθυμούν να γνωστοποιηθούν τα ονόματά τους.

Η Olympia συμμετείχε στο σχήμα με 51% γιατί θέλει να ενοποιεί την Avis. Πρόκειται για στρατηγική κίνηση της διοίκησης της Olympia η οποία μέσω της Avis και τις επιδόσεις που αυτή επιτυγχάνει λόγω του τουρισμού θέλει να καλύψει τυχόν απώλειες που μπορεί να προκύψουν από άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα οι οποίες εξαρτώνται από το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων καταναλωτών.

Τα δάνεια των 240 εκατ. ευρώ που έχει η εταιρεία θα εξυπηρετούνται με τους ίδιους όρους (επιτόκια) που είχε συνάψει η Τράπεζα Πειραιώς πριν πωλήσει την εταιρεία.

Η Avis διαθέτει το master franchise της Avis Rent a Car, Budget Rent a Car και Payless για όλη την Ελλάδα. Η εταιρεία το 2017 θα κλείσει με τζίρο κοντά στα 153 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων της τάξης των 21 εκατ ευρώ. Στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Rent a Car) που αφορά κυρίως μισθώσεις από τουρίστες ελέγχει περίπου το 17% της αγοράς και στις μακροχρόνιες μισθώσεις (leasing) βρίσκεται στην πρώτη θέση με μερίδιο 28%.

Βασίλης Κώτσης