ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικά πυρά σε τουρκικό πλοίο – Παραβίασε τα χωρικά ύδατα και αρνήθηκε τον έλεγχο – Τραβάει επικίνδυνα το σκοινί η Τουρκία

Το Λιμεναρχείο της Ρόδου έλαβε πληροφορία ότι στην περιοχη έπλεε πλοίο που μετέφερε ναρκωτικά. Σκάφος της ακτοφυλακής εντόπισε το πλοίο 3,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Νέες πληροφορίες θέλουν την πληροφόρηση στο λιμενικό για ύποπτο φορτίο στο πλοίο ACT, να έχουν δώσει οι αμερικανικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το RT το πλοίο δεν απαντούσε στις κλήσεις του Λιμενικού, ώστε να σταματήσει για ελέγχο στον όρμο Τριαντών. Οι άντρες της ακτοφυλακής προχώρησαν στη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα. Το πλοίο βρισκόταν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Η καταδίωξη συνεχίστηκε μέχρι την οριογραμμή, οπότε και το σκάφος του λιμενικού επέστρεψε στη Ρόδο.

Ανακοίνωση αναφορικά με το περιστατικό με το τουρκικό σκάφος εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα. Σύμφωνα με αυτή πράγματι υπήρξε περιστατικό εμπλοκής μεταξύ σκάφους του Λιμενικού και τουρκικού πλοίου. Συγκεκριμένα η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμο τηλεφώνημα για σκάφος το οποίο φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά.

Αμέσως στο σημείο έσπευσε σκάφος του Λιμενικού το οποίο και ζήτησε να γίνει έλεγχος. Ωστόσο ο πλοίαρχος του τουρκικού σκάφους δεν υπάκουσε με αποτέλεσμα να ριχτούν προειδοποιητικές βολές. Τελικά το τουρκικό σκάφος συνέχισε να πλέει μπαίνοντας στα τουρκικά χωρικά ύδατα και το σκάφος του Λιμενικού σταμάτησε την καταδίωξη.

Ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου παραδέχεται ότι δεν συμμορφώθηκε στις εντολές του ελληνικού λιμενικού για έλεγχο

Ο Σαμί Καλκαβάν, καπετάνιος του πλοίου που φέρει όνομα M/V ACT, δήλωσε στο CNN Turk ότι η ελληνική ακτοφυλακή τον διέταξε να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου για επιθεώρηση. Ο καπετάνιος δεν συμμορφώθηκε στην εντολή των ελληνικών αρχών, με αποτέλεσμα αυτές να ανοίξουν πυρ, αφήνοντας 16 οπές από σφαίρες στο σκάφος, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η ακτοφυλακή κάλεσε το πλοίο να ελλιμενιστεί άμεσα στο λιμάνι της Ρόδου και δεν το δεχτήκαμε. Ήθελαν να ελέγξουν (το πλοίο) και δεν το δεχτήκαμε αυτό», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο.

«Προειδοποίησαν ότι θα ανοίξουν πυρ αν δεν σταματήσουμε και έκαναν πράξη την προειδοποίησή τους», συμπλήρωσε.

Ο Καλκαβάν δεν ανέφερε τον λόγο της άρνησής του το πλοίο να επιθεωρηθεί, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπήρξε κίνδυνος για την ασφάλεια του πλοίου από τα πυρά που δέχθηκε.

Οι Τούρκοι δίνουν συνέχεια στο επεισόδιο στο Αιγαίο! Στέλνουν πλοία στο σημείο των πυροβολισμών

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, τρία τουρκικά πλοία έχουν διαταχθεί να πάνε στο σημείο, όπου σημειώθηκε το επεισόδιο μεταξύ του ελληνικού λιμενικού και του τουρκικού εμπορικού πλοίου.

Πληροφορίες από: dikaiologitika.gr, reader.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ