ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

1700 χρόνια μετά η Αγία Ελένη επιστρέφει στην Ελλάδα…

Αυτή τη χρονιά η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος εορτάζει, με τη χάρη του Θεού, 80 χρόνια διακονίας και προσφοράς στην οικουμένη. Το αποκορύφωμα αυτής της επετείου είναι η σημερινή υποδοχή με τιμή και λαμπρότητα, του Τιμίου Ξύλου και του Ιερού Σκηνώματος της Αγίας Ελένης της Ισαποστόλου, μητρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου, του πρώτου Χριστιανού Αυτοκράτορα.

Το πρόσωπο της Αγίας μάς αποκαλύπτει την ίδια την καρδιά της Ορθοδοξίας, τον πνευματικό αγώνα των Αγίων, την ταπείνωσή τους, την αγάπη τους για τον άνθρωπο, την υπέρβαση του φόβου του θανάτου. Γι’ αυτό επικαλούμαστε την Αγία να γίνει η ικέτιδα της κλήσεως και της παρακλήσεώς μας και προσερχόμαστε ταπεινοί προσκυνητές στο χαριτόβρυτο Ιερό Σκήνωμά της.

Το Τίμιο Ξύλο και το Ιερό Σκήνωμα της Αγίας Ελένης θα παραμείνουν στον Προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής, από σήμερα 14 Μαΐου έως και 15 Ιουνίου 2017.

Το ιερό λείψανο έφθασε στην Αθήνα από τη Βενετία συνοδευόμενο από τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, τον Μητροπολίτη Ιταλίας Γεννάδιο και τον Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας Επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο.

Την Ελληνική Κυβέρνηση Εκπροσώπησαν ο Υπουργός Π. Κουρουμπλής και ο αρμόδιος Υπουργός για θρησκευτικά θέματα κ. Αμανατίδης.

Η επίσημη υποδοχή έγινε το απόγευμα στις 18:30 μπροστά από το Δημαρχείο Αιγάλεω (επί της Ιεράς Οδού) προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου. Παρούσες στην υποδοχή ήταν οι Εκκλησιαστικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του τόπου μας καθώς και εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας και των Ιταλικών Αρχών.

Την πομπή ακολουθούμενη από πλήθη πιστών υποδέχθηκαν έμπροσθεν του Ναού της Αγίας Βαρβάρας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β´.

Ακολούθησε Πανηγυρική Δοξολογία εντός του Ναού στην οποία ήταν παρόντες ο Πρόεδρος του ΣτΕ, Ανώτατοι Δικαστικοί, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Πρέσβεις δεκαέξι χωρών της Ευρώπης και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τίμησε μετά το πέρας της Δοξολογίας στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του, τον παρασημοφόρησε με το μετάλλιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Επίσης ο κ. Ιερώνυμος παρέδωσε ως ευλογία ότι πολυτιμότερο υπάρχει στο Ιερό Προσκύνημα, το αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Βαρβάρας που βρέθηκε θαυματουργικά στο αρχαίο εκκλησάκι του Ναού αυτού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φανερά συγκινημένος, εξέφρασε την συγκίνηση για την τιμητική αυτή απονομή, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερη τιμή γι΄ αυτόν, ενώ μεταξύ άλλων είπε:
“Οι Ισαπόστολοι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη, έθεσαν τις βάσεις του τρίτου πυλώνα του πολιτισμού μας, του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, του Πυλώνα της Χριστιανοσύνης… Σε αυτούς τους χαλεπούς και ταραγμένους καιρούς, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να τιμούμε τους Ισαποστόλους δεν είναι άλλος, από το να υπερασπιζόμαστε με πίστη, αυταπάρνηση, αποφασιστικότητα τις αρχές και τις αξίες της χριστιανοσύνης…”

Πηγή ->