ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτική μισθοδοσία μέσω τραπεζών

/

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας προανήγγειλε σήμερα την υποχρεωτική διατραπεζική μισθοδοσία όπου θα εφαρμοστεί πριν το τέλος του χρόνου ενώ ανακοίνωσε ότι έρχεται «το μαύρο και λευκό μητρώο» εξηγώντας ότι θα αναρτώνται κάθε φορά παραδείγματα υγιούς επιχειρηματικότητας ή όχι Ζήτημα ομαδικών απολύσεων -που ζητεί επιμόνως το ΔΝΤ- δεν υπάρχει στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στον ρ/σ Alpha.

Όπως είπε, στο 98% των επιχειρήσεων απασχολούνται κάτω από 20 εργαζόμενοι, ενώ σημείωσε πως ο ίδιος έχει χειριστεί 400 υποθέσεις παραβατικότητας, διαβούλευσης κλπ., αλλά ούτε μια δεν αφορούσε ζήτημα ομαδικών απολύσεων. Πρόσθεσε πως αν το υπουργείο αρχίσει να υποχωρεί απέναντι σε όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, τότε θα μιλάμε για μια «ζούγκλα». Σημείωσε μάλιστα πως η κατάσταση στον χώρο της εργασίας είναι ήδη «ζούγκλα», είναι διαδικασία «καζίνο».

Συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ περιμένει να αλλάξει τη νομοθεσία της Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να μάθει να λειτουργεί με κανόνες και αρχές γιατί αλλιώς θα καταντήσουμε μια τεράστια «ζούγκλα».

Εκτίμησε ότι «το πρόβλημα με τα εργασιακά είναι εξόχως πολιτικό ζήτημα και ζήτημα εφαρμογής των ευρωπαϊκών κοινοτικών κανονισμών και εκεί «κολλάει» το ΔΝΤ».

Ο κ. Νεφελούδης τόνισε ότι «το μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης που είναι «κλειδί» για τον χώρο αγοράς εργασίας είναι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θα επαναφέρουν μια κανονικότητα στον χώρο αγοράς εργασίας». Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι «η διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων πρέπει να αποφασίσει για τον κατώτατο μισθό και όχι ο κάθε υπουργός και να μπορούν να κυριαρχούν οι κλαδικές συμβάσεις στις επιχειρησιακές».

Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, η κατάσταση είναι επικίνδυνη αλλά υπάρχει και μεγάλο μέρος υγιούς επιχειρηματικότητας, που δεν έχει εφαρμόσει καμία πτυχή των παλαιών μνημονιακών νόμων, με συμβάσεις πάνω από τα 586 ευρώ και αυτές πάνε «σφαίρα». «Εκπροσωπούν χιλιάδες εργαζόμενους αυτές οι επιχειρήσεις, ενώ εκείνες που τις εφάρμοσαν και χρωστάνε και πάνε κατά διαόλου» είπε ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας. Περιγράφοντας την κατάσταση στην αγορά εργασίας είπε ότι παραβατικότητα στον χώρο αγοράς εργασίας είναι τραγικό φαινόμενο». Ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν 200.000 άνθρωποι που αμείβονται με μισθό κάτω των 100 ευρώ το μήνα. «Αυτά πρέπει να ελέγξουμε και να αντιμετωπιστούν ως μεγάλο πρώτο βήμα με τις ελεύθερες συλλογικές που λέμε» σημείωσε.

Ο κ. Νεφελούδης σημείωσε ακόμη ότι «πέραν της παραβατικότητας, υπάρχει το θράσος» και πρόσθεσε: «Κάνουμε πχ «χοντρή» παρέμβαση με την κατάσχεση του σήματος της Softex, που έχει κλείσει και χρωστάει στο ΙΚΑ 25 εκατ. και προσπαθούσε να πουλήσει σε άλλους το σήμα. Εμείς το κόψαμε αυτό. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα από τον εκπλειστηριασμό για το σήμα, γιατί είναι μεγάλο brand».

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Το Δίλημμα Για Το Κυπριακό, Μετά Το Αδιέξοδο Στην Ελβετία

Eπιτήδειοι θησαυρίζουν πλασάροντας το σαπουνά ως γαλέο

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας