ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας κατά ΔΝΤ & Σόιμπλε: Αντιδημοκρατικές οι απαιτήσεις τους

Σκληρή επίθεση κατά πάντων (ΔΝΤ και Βερολίνου) εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής

Επίθεση στο ΔΝΤ για την εμμονή του σε μέτρα λιτότητας μετά το 2019 εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, σύντομα θα ξεπεραστεί.

Αντιδημοκρατική η επιμονή του ΔΝΤ

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε το ΔΝΤ «να κατανοήσει ότι η επιμονή του για νέα μέτρα λιτότητας μετά το τέλος του προγράμματος είναι αντιδημοκρατική». Όπως πρόσθεσε, κανένα κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να αποφασίσει για προληπτικά μέτρα μετά από 3-4 χρόνια.

«Αν όμως το ΔΝΤ είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πιάσει τους στόχους των πλεονασμάτων, τότε ας βοηθήσει να μειωθούν αυτοί οι στόχοι για τα πλεονάσματα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Κάλεσε επίσης το Ταμείο να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., συμπληρώνοντας ότι πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για φέτος, ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είναι κατανοητό απ’ όλους, ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης». Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα, ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις.
«Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόηταμ ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία επίπτωση στα δημοσιονομικά.», υπογράμμισε.

Αισιοδοξία για άρση του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων

Αναφερόμενος στο ζήτημα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η απόφαση έχει προκαλέσει αγανάκτηση στην Ευρώπη και δικαίως. Πρόσθεσε ότι ειναι “εξαιρετικά ήρεμος” καθώς όπως είπε “είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί” και τόνισε: “‘Αλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα”.

Αναφερόμενος στην στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι λίγο πριν το κλείσιμο της Α’ αξιολόγησης, ο κ. Σόιμπλε “πάγωσε” την εκταμίευση της δόσης που θα πήγαινε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές για ένα τεχνικό ζήτημα. “Το ζήτημα τακτοποιήθηκε 15 μέρες μετά. Και τώρα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι το μοναδικό που αντιδρά.” είπε ο πρωθυπουργός.

Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ευρύτερα, “δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας”.

Με πληροφορίες από thetoc.gr, naftemporiki.gr, iefimerida.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Το ΔΝΤ ζητά προκαταβολική λήψη μέτρων 4,5 δισ. ευρώ για το 2019

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια ΔΗΜΤΟ παρουσία του Άδωνη Γεωργιάδη στην Αμφιλοχία

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας