ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης

Τσίπρας
Τσίπρας

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Άγιο Ευστράτιο όπου βρέθηκε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και για οποιονδήποτε λόγο να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης» είπε.

«Θα ήθελα σήμερα από αυτήν εδώ τη μικρή γωνιά της Ελλάδας, αλλά την τόσο σημαντική να στείλω ένα μήνυμα, μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας, αλλά και μήνυμα υπερηφάνιας για την πατρίδα μας. Για τους αγώνες του λαού μας αλλά και για το γεγονός ότι αυτή την ελεύθερη και περήφανη πατρίδα μας την παρέδωσαν όσοι πολέμησαν τους φασίστες και τους ναζί και εμείς έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Και θέλω επίσης να στείλω ένα ακόμη μήνυμα, γιατί βλέπω το τελευταίο διάστημα και ακούω δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, διεθνών συνθηκών, των συνόρων μας. Απ΄αυτή λοιπόν τη γωνιά της Ελλάδας να στείλω το μήνυμα ότι εμείς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορεί να έχουμε σημαντικές διαφορές μεταξύ μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε και να μην διαπραγματευτούμε ούτε σπιθαμή ελληνικής γης. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε και να μην διαπραγματευτούμε, κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Από τον Έβρο ως το Καστελλόριζο και από τη Γαύδο ως τους Οθωνούς. Θα πρότεινα λοιπόν κυρίως στους γείτονές μας αν θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία να την ξαναγράψουμε μαζί θετικά. Να σπεύσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, που είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας απέστειλε μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για την αντίστασή του ενάντια στον ναζισμό και τόνισε ότι είναι ντροπή και στίγμα για την ιστορία και την παράδοση αυτού του λαού, να αναπτύσσονται στη χώρα μας φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ταυτόχρονα ότι είναι ντροπή και ύβρις απέναντι στην Ιστορία, η απόπειρα παραχάραξής της, μέσα από την εξομοίωση της ιδεολογίας του μίσους, των εγκλημάτων και των θηριωδιών του ναζισμού με τον κομμουνισμό.

Όσο βαθιά κι απαραίτητη κι αν είναι η κριτική που μπορεί να ασκήσει κανείς στα καθεστώτα και τις επιλογές των ηγεσιών του υπαρκτού σοσιαλισμού, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση αυτή η κριτική να εξομοιώνει την κομμουνιστική ιδεολογία με τη φρικαλεότητα του ναζισμού, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για «την εξαιρετική ιδέα» και την πρόσκληση για κοινή παρουσία στον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στον Αη Στράτη, είπε ότι ο πυρήνας των ιδεών της ορθοδοξίας, που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτισμικής και ιστορικής ταυτότητας του λαού μας, έχει κοινό σημείο με τις ιδέες του κομμουνισμού την αγάπη και την αλληλεγγύη προς κάθε άνθρωπο.

Ο πρωθυπουργός είπε πως ο ελληνικός λαός μοίρασε απλόχερα στους πρόσφυγες αγάπη και αλληλεγγύη, την ώρα που κάποιοι στην Ευρώπη επέλεξαν να δείξουν ασέβεια στην κοινή ιστορία της ηπείρου υψώνοντας φράχτες και τείχη απέναντι στους πρόσφυγες.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμβολή του ελληνικού λαού πρέπει να αναγνωριστεί έμπρακτα και έκανε λόγο για σαφή απαίτηση της Ελλάδας.

Είπε ότι δεν θα ανεχτούμε οι συμφωνίες που υπογράφονται να τηρούνται μόνο από τη μία πλευρά, ενώ πρόσθεσε ότι η λογική των ηγεσιών των χωρών του Βίζεγκραντ, «δηλαδή, μαζί στα οφέλη, χώρια στις υποχρεώσεις», είναι τροχοπέδη για την ΕΕ.

Υπογραμμίζοντας ότι «ή θα μοιραζόμαστε μαζί τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις ή δεν θα μοιραζόμαστε τα οφέλη», ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «…αν κάποιοι δεν τηρούν τις δεσμευτικές αποφάσεις που έχουμε λάβει ως μέλη της ΕΕ, τότε δεν έχουν κανένα λόγο να έχουν πρόσβαση στα κονδύλια που προβλέπονται από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε, επίσης, σε αναπτυξιακά έργα για τον Αη Στράτη, ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι η καλύτερη τιμή στην 28η Οκτωβρίου είναι «ο αγώνας ενάντια στη λήθη, τα δικά μας καθημερινά ΟΧΙ απέναντι στον φασισμό, την απολυταρχία την κοινωνική αδικία και υπογραμμίζοντας ότι στο μίσος απαντάμε με αλληλεγγύη, στον φασισμό και τον ναζισμό με δημοκρατία εμπνεόμενοι από όσα μας δίδαξε η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και ο αγώνας του λαού μας και των ηρώων του, οι μάχες του στα χρόνια της κατοχής, στις πόλεις, στα βουνά, στα χωριά, στα ξερονήσια και τις φυλακές, εκεί που η δίψα για την λευτεριά λύγισε την πολεμική μηχανή των κατακτητών.

«Αυτή την κληρονομιά κουβαλάμε, αυτήν τιμούμε σήμερα και αυτή θα τιμά για πάντα ο ελληνικός λαός» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα καταδίκης του φασισμού και του ναζισμού

Σε χαιρετισμό του από το Μουσείο Δημοκρατίας του Αη Στράτη για την 28η Οκτωβρίου ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Η καλύτερη τιμή στην 28η Οκτωβρίου, είναι ο αγώνας μας ενάντια στη λήθη. Είναι τα δικά μας καθημερινά μικρά και μεγάλα ΟΧΙ απέναντι στην αδικία, απέναντι στον φασισμό. Είναι ο αγώνας που δίνουμε για να μην δούμε ποτέ ξανά την Ευρώπη να κινδυνεύει, να μην δούμε ποτέ ξανά στην Ευρώπη να ζωντανεύει το φάντασμα του φασισμού και του ολοκληρωτισμού». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος επισήμανε πως καθημερινά δίνουμε έμπρακτες απαντήσεις στους εχθρούς της δημοκρατικής και ειρηνικής Ευρώπης, απαντώντας στο μίσος με αλληλεγγύη και στον ναζισμό και στον φασισμό με περισσότερη δημοκρατία.

Απέτισε φόρο τιμής στον ανυποχώρητο αγώνα που με αυταπάρνηση και ηρωισμό έδωσε ο ελληνικός λαός κατά του φασισμού και του ναζισμού, στους εξόριστους του Αη Στράτη και των άλλων τόπων μαρτυρίου και σε αυτούς που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, γιατί δεν έκαναν στιγμή πίσω από τις ιδέες τους, από τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό έστειλε μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας, αλλά και μήνυμα υπερηφάνιας για την πατρίδα μας, για τους αγώνες του λαού μας αλλά και για το γεγονός ότι αυτή την ελεύθερη και περήφανη πατρίδα μας την παρέδωσαν όσοι πολέμησαν τους φασίστες και τους ναζί και εμείς έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στον ιστορικό τόπο του Αη Στράτη και ιδιαίτερα στο Μουσείο Δημοκρατίας, σημείωσε: «Αυτό που επιχειρείται στις μέρες μας από ορισμένους κυρίως έξω από τη χώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά ορισμένοι το επιχειρούν και στη χώρα, να συμψηφίσουν τα εγκλήματα της ιδεολογίας του μίσους και του φασισμού δηλαδή με την κομμουνιστική ιδεολογία. Όσο κι αν κανείς – και δικαίως – ασκήσει κριτική στα καθεστώτα και στις επιλογές της ηγεσίας του υπαρκτού σοσιαλισμού, πιστεύω ότι δεν έχει το δικαίωμα να εξομοιώνει τους θύτες με τα θύματα. Είναι ύβρις να εξομοιώνουμε τους θύτες με τα θύματα».

Επίσης, χαρακτήρισε ντροπή και στίγμα για την ιστορία και τη δημοκρατική παράδοση του λαού μας «αυτή η χώρα που πολέμησε, αυτή η χώρα που είχε το βαρύτατο φόρο αίματος σε θύματα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ενάντια στον ναζισμό να είναι μια χώρα που αναπτύσσονται ξανά οι ιδέες των ναζί».Η ιδεολογία του μίσους του φασισμού που μάλιστα κρύβονται πίσω από ένα προσωπείο, επικαλούμενοι την αγάπη για την πατρίδα, σημείωσε και προσέθεσε: «Ποια αγάπη για την πατρίδα; Ποιος πατριωτισμός είναι αυτός που τους οδηγεί να υψώνουν τα χέρια τους μπροστά στα κάδρα του Χίτλερ και να ζωγραφίζουν τις σβάστικες, τα σύμβολα δηλαδή αυτών που αιματοκύλισαν τον λαό μας. Κανένας πατριωτισμός και καμιά αγάπη. Μόνο ο φανατισμός και η πίστη τους στην πιο αποκρουστική ιδεολογία που συνάντησε ποτέ η ανθρωπότητα. Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι θα πρέπει τις μαύρες στιγμές της Ιστορίας μας να τις κρύβουμε κάτω από το χαλί. Πρέπει να τις γνωρίζουμε και να προστατευτούμε στο μέλλον. Και κανείς δεν μπορεί να συσχετίζει και να εξισώνει αυτούς που σε αυτόν τον τόπο, αλλά και αλλού, έδωσαν τη ζωή τους για πανανθρώπινα ιδανικά, για μια λεύτερη πατρίδα, όπως αυτοί που μαρτύρησαν εδώ στον Αη Στράτη, να τους εξισώνει και να τους εξομοιώνει με τους φασίστες κατακτητές που αιματοκύλισαν την πατρίδα μας, αλλά και οδήγησαν την ανθρωπότητα σε θηριωδίες και Ολοκαυτώματα».

Επίσης, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο προσφυγικό, διεμήνυσε ότι δεν θα ανεχτούμε οι συμφωνίες που υπογράφονται να τηρούνται μόνο από τη μία πλευρά και τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει αλά καρτ Ενωμένη Ευρώπη. Προσέθεσε ότι η λογική των ηγεσιών των χωρών του Βίζεγκραντ, «δηλαδή, μαζί στα οφέλη, χώρια στις υποχρεώσεις», είναι τροχοπέδη για την ΕΕ. Υπογράμμισε ότι «ή θα μοιραζόμαστε μαζί τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις ή δεν θα μοιραζόμαστε τα οφέλη» και προσέθεσε πως «αν κάποιοι δεν τηρούν τις δεσμευτικές αποφάσεις που έχουμε λάβει ως μέλη της ΕΕ, τότε δεν έχουν κανένα λόγο να έχουν πρόσβαση στα κονδύλια που προβλέπονται από τα διαρθρωτικά ταμεία».Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμβολή του ελληνικού λαού πρέπει να αναγνωριστεί έμπρακτα και έκανε λόγο για σαφή απαίτηση της Ελλάδας. Τέλος, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να θέσει το ζήτημα αυτό σε επίπεδο κορυφής της ΕΕ, σημειώνοντας: «Το έχω θέσει επανειλημμένως και εγώ και είμαι διατεθειμένος να το ξαναθέσω. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, είμαι βέβαιος ότι εμείς κάνοντας το καθήκον που ορίζεται από τις αξίες μας, το καθήκον της ψυχής μας με δυο λόγια, θα συνεχίσουμε να δίνουμε αλληλεγγύη και αγάπη στους συνανθρώπους μας, ανεξάρτητα από το σε τι Θεό πιστεύουν και από ποια χώρα προέρχονται».

Πηγή: in.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Παυλόπουλος: Αυτονόητο Δικαίωμα Η Διεκδίκηση Των Γερμανικών Αποζημιώσεων

Επίσκεψη Στην Αθήνα Από Τον Μπαράκ Ομπάμα Τον Νοέμβριο

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας