ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκική φρεγάτα «απείλησε» το “West Capella”

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Μεγαλόνησο – Κίνδυνος θερμού επεισοδίου αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις και τις απειλές – Όλοι οι στόλοι γύρω από το νησί της Αφροδίτης

Επικίνδυνα παιχνίδια στην Κύπρο: Όλα τα κανόνια γύρω από την ΑΟΖ

Συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια στη Μεσόγειο η Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις γίνονται υπό το βλέμμα των ξένων δυνάμεων, που έχουν γυρίσει την πλάτη στον Ερντογάν

Στο οικόπεδο 11 της κυπριακή ΑΟΖ διεξάγεται ένας σύγχρονος ψυχρός πόλεμος! Συνολικά 7 χώρες έχουν στείλει ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχήμε αφορμή την έναρξη γετρήσεων στο κοίτασμα «Ονησίφορος» από τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI. Η Ελλάδα έχει στείλει την κανονιοφόρο «Νικηφόρος», το Ισραήλ 2 πανίσχυρες φρεγάτες, η Γαλλία 3 πολεμικά πλοία, η Αμερική το Αεροπλανοφόρο «George Bush» και φυσικά η Κύπρος ό,τι διαθέτει σε ναυτική ισχύ. Στο σημείο βρίσκεται και το πλοίο -φύλακας, το υπό βρετανική σημαία “TROMS HERA” που θα βρίσκεται για λόγους ασφαλείας δίπλα στο West Capella καθ’ όλη τη διάρκεια της γεώτρησης.

Το πλοίο West Capella, που φέρει το γεωτρύπανο, έχει φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Αφού έκανε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες είναι πλέον έτοιμο να ρίξει το τρυπάνι στο βυθό και να ξεκινήσει τη γεώτρηση.

Η περιοχή στη λεκάνη της Μεσογείου μυρίζει μπαρούτι και δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ένα θερμό επεισόδιο το οποίο ενδεχομένως να δημιουργήσει συνθήκες εμπλοκής.

Η χρονική συγκυρία όλων αυτών των ζητημάτων και των διπλωματικών αναλύσεων δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού την ίδια περίοδο επιχειρείται και η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Τυχαίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αποστέλλει στην Κύπρο 11 κούτες με το πρώτο μέρος του «Φακέλου της Κύπρου».

Όπως λένε οι Τούρκοι με μια άκρως απειλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, θα απαντήσουν κατάλληλα στις δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρώτη κίνηση μάλιστα έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, 15 Ιουλίου 2017, όταν η τουρκική φρεγάτα “Γκιοκτσέαντα” (Ίμβρος) αλλάζοντας ρότα, έβαλε πλώρη προς την Πάφο, σημαίνοντας συναγερμό τόσο σε Ελλάδα και Κύπρο όσο και στις υπόλοιπες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Η απάντηση της κυπριακή ακτοφυλακής ήταν άμεση. Μέσω ασυρμάτου έστειλε μήνυμα στο τουρκικό πολεμικό σκάφος να μην πλησιάσει στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα πλησίασε αρκετά το “West Capella” με αποτέλεσμα την επέμβαση της ελληνοκυπριακής ακτοφυλακής. «Μην μπείτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη», ήταν το σαφές μήνυμα στην πρόκληση των Τούρκων.

 

Δείτε αναλυτικά το άρθρο Επικίνδυνα παιχνίδια στην Κύπρο: Όλα τα κανόνια γύρω από την ΑΟΖ – Newsbomb.gr