Με πλήρη ανατροπή απειλείται η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, εάν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο το σύνολο σχεδόν της έκτασης και πλήθος κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των διαδρόμων απογείωσης και προσγείωσης, ως διατηρητέα μνημεία.
Λίγους μήνες προτού εκπνεύσει η συμβατικά δεσμευτική καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση από το Δημόσιο των προαπαιτούμενων για την επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες του «πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου.
Οι υπηρεσίες του, μάλιστα, ζητούν, σε επιστολή που έχει πολλαπλούς αποδέκτες εντός της κυβέρνησης, διάφορων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις απόψεις όλων, εντός δύο μηνών, προκειμένου να προβούν στις περαιτέρω ενέργειες. Επισυνάπτεται δε και τοπογραφικό διάγραμμα (μαζί με πίνακα των οδών που οριοθετούν την υπό χαρακτηρισμό περιοχή) από το οποίο προκύπτει πως η εν λόγω έκταση περιλαμβάνει το… σύνολο του πρώην αεροδρομίου.
Από τα σχετικά έγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού που έχει στη διάθεσή της η «Κ», προκύπτει ότι δρομολογείται όχι μόνο η κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου αλλά και ο χαρακτηρισμός πολλών κτιρίων ως διατηρητέων. Μεταξύ των υποψηφίων προς ανακήρυξη ως διατηρητέων περιλαμβάνονται μάλιστα και οι δύο διάδρομοι, απογείωσης και τροχοδρόμησης, αλλά και η δεξαμενή της πρώην αμερικανικής βάσης και το κτιριακό συγκρότημα που στέγαζε παλαιότερα το Κολλέγιο Θηλέων, γνωστό σήμερα ως Pierce College, που έχει μεταφερθεί εδώ και δεκαετίες στην Αγία Παρασκευή, αλλά και άλλα κτίρια.
Ο αιφνιδιασμός της αγοράς και κυρίως του επενδυτή από τις πρωτοβουλίες αυτές των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίζεται ολοκληρωτικός, αφού εξελίσσονται μόλις δύο μήνες μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης (MoU) μεταξύ του ανάδοχου επενδυτικού σχήματος υπό τη Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μάλιστα «πανηγυρίστηκε» ως καρπός επαναδιαπραγμάτευσης με μεγάλα οφέλη για το Δημόσιο. Μία συμφωνία που μάλιστα εγκρίθηκε προ μερικών εβδομάδων και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το MoU αυτό αποτελούσε επικαιροποίηση της υφιστάμενης από τη 14η Νοεμβρίου του 2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της «Ελληνικόν Α.Ε.», μέσω της οποίας οριοθετούνται ορισμένα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της αξιοποίησης του έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Να σημειωθεί πως η ολοκλήρωση της παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και ότι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων είναι η 16η Νοεμβρίου του 2016.
Οι ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού εκτιμάται πως απειλούν την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς, εάν προχωρήσει ο χαρακτηρισμός της συντριπτικής πλειονότητας της έκτασης ως αρχαιολογικής και των κτιρίων ως διατηρητέων, επέρχονται ουσιώδεις αλλαγές στα συμφωνηθέντα και υπογραφέντα μεταξύ επενδυτικού σχήματος και Δημοσίου. Μπορεί να ανακύψουν έτσι και αστικές ευθύνες για την πλευρά του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός έγινε με τέσσερα μόνον κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα: το κτίριο του πρώην «Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών», σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Eero Saarinen και τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ανάλογα προβλήματα δημιούργησαν αιφνιδιαστικές ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού και νωρίτερα φέτος στην υπό παραχώρηση έκταση της Αφάντου στη Ρόδο, όταν το υπουργείο κήρυξε το σύνολο της περιοχής ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αυτά τα προβλήματα στην Αφάντου δεν έχουν ακόμα επιλυθεί.
Πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία
Διαβάστε επίσης:
26 Ιουλίου Αγίας Παρασκευής στο Σπάρτο
Δείτε τη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στην Αμφιλοχία
Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας
Add Comment