ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν υποβάλλετε φορολογική δήλωση

Λίγες ημέρες πριν ανοίξει το TaxisNet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σας δίνουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τη σωστή υποβολή της δήλωσής σας.

Υπόχρεοι

■ Φορολογούμενοι 18 ετών και άνω.

Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Κατ’ εξαίρεση, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.) εφόσον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

■ Φοιτητές.

Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον αποκτούν εισόδημα.

■ Σύμφωνο συμβίωσης.

Φέτος, επιτρέπεται για πρώτη φορά να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, ετερόφυλα και ομόφυλα.

■ Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω.

Τα άτομα αυτά θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ, αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

■ Εξόφληση φόρου κληρονομιάς με ακίνητο.

Από φέτος ενεργοποιείται η διάταξη με την οποία είναι δυνατή η εκχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν οφειλές από φόρο κληρονομιάς.

Προθεσμίες

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου, ωστόσο εκτιμάται ότι θα παραταθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Ο λόγος είναι ότι τεχνικά θεωρείται αδύνατον να υποβληθούν 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις μέσα σε έναν μήνα.

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει, εξακολουθούν να ισχύουν οι τρεις (3).

Ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα εξοφληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, το θέμα της πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 5 ή 6 μηνιαίες δόσεις αντί των 3 διμηνιαίων παραμένει ανοιχτό καθώς αναμένεται να συζητηθεί ξανά με τους δανειστές.

Η πύλη στο Taxisnet για τις δηλώσεις αναμένεται να ανοίξει τα επόμενα 24ωρα και δη μετά την ψήφιση των τροπολογιών που αφορούν την προστασία από τα τεκμήρια των πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα, το σύμφωνο συμβίωσης κ.ά.

 

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε επίσης:

Μετάδοση Του Ιού Ζίκα Μέσω Σεξουαλικής Επαφής

Μνημόσυνο Παντελίδη: Κοσμοσυρροή Στη Μνήμη Του 32χρονου Τραγουδιστή

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας