ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Την Κυριακή υπογράφεται η εμπορική συμφωνία-ορόσημο ανάμεσα σε ΕΕ και Καναδά

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η συμφωνία CETA θα καταργήσει σχεδόν όλους τους εμπορικούς δασμούς με τον Καναδά, μειώνοντας το κόστος για ευρωπαίους εξαγωγείς κατά 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Την Κυριακή υπογράφεται η συμφωνία-ορόσημο για ελεύθερο εμπόριο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό ανακοίνωσαν μέσω Twitter πως η περίφημη CETA θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου κορυφής που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες. «Αποστολή εξετελέσθη», σημείωσε ο κ. Τουσκ. «Σπουδαία νέα» έγραψε από την πλευρά του ο κ. Τρουντό.

Η σύνοδος ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Πέμπτη, όμως ακυρώθηκε όταν η τοπική Βουλή της Βαλλονίας – της γαλλόφωνης περιοχής του Βελγίου – αρνήθηκε να την επικυρώσει, κάτι που τελικά έγινε χθες Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η CETA θα καταργήσει σχεδόν όλους τους εμπορικούς δασμούς με τον Καναδά, μειώνοντας το κόστος για ευρωπαίους εξαγωγείς κατά 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, η συμφωνία θα επιτρέπει σε ιδιωτικές ευρωπαϊκές εταιρείες να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του καναδικού Δημοσίου, ενώ αντίστοιχη δυνατότητα θα έχουν οι καναδικές εταιρείες στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ευρωπαίοι μηχανικοί, αρχιτέκτονες και λογιστές θα μπορούν πλέον να παρέχουν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους στον Καναδά.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφει η Ε.Ε. με ένα άλλο μέλος του G7.

Το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ανάμεσα σε Ε.Ε. και Καναδά φτάνει σήμερα φτάνει τα 87 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι η απελευθέρωση θα ενισχύσει τόσο τις ροές όσο και τις επενδύσεις. Οι καναδικές επενδύσεις στην ενωμένη Ευρώπη ήδη υπερβαίνουν τα 117 δισεκ. ευρώ.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Καναδάς διαπραγματεύονταν τη συμφωνία επί επτά χρόνια, όμως η CETA σχεδόν εκτροχιάστηκε στο «παρά πέντε», λόγω της άρνησης της Βαλλονίας – της γαλλόφωνης περιοχής του Βελγίου – να την επικυρώσει.

Η CETA χρειαζόταν την έγκριση όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και η κεντρική βελγική κυβέρνηση, μολονότι ήταν υπέρ της συνθήκης, χρειαζόταν το «πράσινο φως» και από τις πέντε τοπικές Αρχές που απαρτίζουν τη χώρα.

Κύρια ανησυχία των Βαλλόνων ήταν ο ανταγωνισμός από τα καναδικά αγροτικά προϊόντα αλλά και ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών ανάμεσα σε κράτη και πολυεθνικές εταιρείες που προβλέπει η CETA.

Η συμβιβαστική λύση ωστόσο βρέθηκε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις την Πέμπτη, και το κοινοβούλιο της Βαλλονίας επικύρωσε τη CETA χθες Παρασκευή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Στα Σκαριά Σχέδιο Διάσωσης Της Deutsche Bank

Ρώσοι Δημιούργησαν Την Εφαρμογή #Είμαι Έλληνας

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας