ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θλιβερά τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες και στην Αιτωλοακαρνανία!

Κάθε ημέρα δύο άνθρωποι στην Ελλάδα κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και τουλάχιστον ένας αυτοκτονεί. Το σοκαριστικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από τα στατιστικά στοιχειά που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ. Τα στοιχεία που παρατίθενται είναι συγκλονιστικά και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία είναι η τρίτη περιφέρεια στην χώρα σε αριθμό αυτοκτονιών, την τριετία 2013 – 2015, με πρώτη την Αττική και δεύτερη την Θεσσαλονίκη.

Ο «χάρτης των αυτοκτονιών» στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε από την ιστοσελίδα huffingtonpost.gr, σε γενικές γραμμές δείχνει να ακολουθεί τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της χώρας, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο τραγικό το γεγονός πως στην Δυτική Ελλάδα, την περίοδο από το 2013 μέχρι το 2015 καταγράφηκαν 176 αυτοκτονίες!

Οι περισσότερες καταγράφηκαν στην Αττική (648), ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη (269). Στην τρίτη θέση, είναι η Δυτική Ελλάδα και ακολουθούν, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα που επικαλείται αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η επικινδυνότητα αυξάνεται στις ηλικίες άνω των 41 ετών, ενώ σημειώνεται πως πολλές απόπειρες δεν καταγράφονται, καθώς οι συγγενείς πολλές φορές υπό τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού δεν ενημερώνουν τις Αρχές, ενώ και πολλά περιστατικά συγχέονται με ατυχήματα και δεν μπορούν να ερμηνευτούν ως αυτοκτονίες.

Τα στοιχεία της αστυνομίας, καταδεικνύουν ότι οι αυτόχειρες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άντρες. Ειδικότερα, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σημειώθηκαν συνολικά 1.656 αυτοκτονίες ανδρών. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι και οι γυναίκες που εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να βάλουν τέλος στη ζωή τους, με συνολικά 1.301 να έχουν διαπράξει απόπειρα αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει καταγράψει η ΕΛ.ΑΣ. σημειώθηκαν στην Ελλάδα: Το 2013, 566 αυτοκτονίες και 642 απόπειρες – Το 2014, 514 αυτοκτονίες και 579 απόπειρες και το 2015, 613 αυτοκτονίες και 769 απόπειρες. Ακόμα, στους πρώτους εννέα μήνες του 2016, 349 αυτοκτονίες και 513 απόπειρες!

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, δηλαδή, ότι σε περίοδο 3,5 ετών περίπου καταγράφηκαν 2.042 περιστατικά σε όλη την χώρα.

Η Δρ. Αθανασία Δημητρίου, Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΟΔΥΣΣΕΑΣ – ΟΚΑΝΑ Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε στη «Σ» μιλώντας ειδικότερα για την Αιτωλοακαρνανία: «φαίνεται η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να είναι τρίτη λόγω του πληθυσμού της. Το δεύτερο στοιχείο που είναι σημαντικό είναι ότι στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε μεγάλο δίχτυ ψυχικής νόσου και υψηλό δίχτυ αλκοολισμού. Επίσης στο νομό μας έχουμε έξαρση ενεργητικής επιθετικότητας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με κάποια από τα παραπάνω στοιχεία και με το ότι η Αιτωλοακαρνανία καταγράφει μεγάλα ποσοστά βίας. Την ίδια στιγμή δεν έχουμε δομές ψυχική υγείας, ενώ για εφήβους και παιδιά δεν υπάρχει τίποτα απολύτως στον τομέα αυτό. Παράλληλα στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι πολύ ιδιαίτερες. Δεν παρουσιάζουν δηλαδή σύγχρονη ενταξιακή κουλτούρα, αλλά αντιθέτως εκδηλώνουν ακαμψία και δυσκαμψία ένταξης στην κοινωνική κουλτούρα».

Πηγή: «Συνείδηση»

Διαβάστε επίσης:

Άφιξη της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ στην Αμφιλοχία

4 Εχέγγυα Για Μια Ευτυχισμένη Παιδική Ηλικία

About the author

AmfLife

AMFlife.gr - Δυτική Ελλάδα, Άνθρωποι, Αξιοθέατα, Νέα & Ειδήσεις

Add Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.