Η Βιβλιοθήκη Σπάρτου ξεκινά Ένα Αφιέρωμα σε Ανθρώπους, από το χώρο της Τέχνης και των Γραμμάτων.
Παρουσιάζουμε ακόμα, άτομα ή ομάδες ατόμων, που ασχολούνται, με την προβολή και προώθηση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς,
Η ομάδα ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΛΩΣΤΗ εγκαινιάζει αυτή την πρωτοβουλία της βιβλιοθήκης και μέσα από αυτή την Συνέντευξη. θα αλληλογνωριστούμε.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΠΑΡΤΟΥ : Ας αρχίσουμε από το όνομα της ομάδας, πως προέκυψε;
ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΛΩΣΤΗ : Το όνομα ταιριάζει στα λαικά παραμύθια και βγήκε αβίαστα από το ”κόκκινη κλωστή δεμένη , στην ανέμη τυλιγμένη …”, που είναι κάτι σαν επιφυλλίδα των παραμυθιών.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΠΑΡΤΟΥ : Η εθελοντική προσφορά και η ανάγκη δημιουργίας της ομάδας, έχει ”κοινό” παρανομαστή με τον κόσμο των παραμυθιών;
ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΛΩΣΤΗ : Η ομάδα ξεκίνησε το 2011, από την Ερμιόνη Τσόυμα και την Ευγενία Στροφύλλα, στα πλάίσια της ομάδας ζωγραφικής του Συλλόγου Γονέων της Αμφιλοχίας, αφηγούμενη στα παιδιά παραμύθια και παρατηρώντας με μεγάλη έκπληξη και χαρά το πόσο δημιουργικό ήταν στον τρόπο που ζωγράφιζαν.
Συνεχίστηκε σαν ομάδα αφήγησης και με τον ερχομό της Γιάννας Στεργίου, της Νένας Μπούρα, της Βελισσαρίας Χαρδαλιά και του Στέφανου Κολοβού, σαν επίτιμου μέλους και με βάση την εθελοντική προσφορά, συμβάλει στην διατήρηση αυτού του είδους του Λαικού Πολιτισμού και της Παράδοσης.
Η ανάγκη το να ασχοληθούμε με την αφήγηση παραμυθιών ξεκίνησε αρχικά σαν τρόπος επικοινωνίας με τα παιδιά, συνεχίστηκε από την αγάπη για το θέατρο, δηλ. τη δραματουργική πλευρά του και την απόλαυση του κειμένου, του λόγου και της γλώσσας, άλλωστε είχαμε πολύ πριν από το θέατρο τους αηδούς και τους ραψωδούς, που είναι οι πρόδρομοι του θεάτρου.
Η αφήγηση είναι το ”φτωχό”θέατρο, μιας και αρκούν μικρά και απλά στοιχεία για να παρουσιάσεις μια παράσταση, σχεδόν από το τίποτα και οδήγησε να πιάνεις τελικά την ουσία της Δραματουργίας.
Η αφήγηση, βέβαια και η δραματοποίηση είναι διαφορετικά πράγματα, αλλά πολύ συνδεμένα, στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του θεατρικού παιχνιδιού.
Βοηθάει το παιδί να ”εισχωρήσει” στο παραμύθι, να ταυτιστεί και να παίξει τους ρόλους και στην βελτίωση της έκφρασης των συναισθημάτων του, που συμβάλουν στην ηρεμία του και στον αυτοσχεδιασμό.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΠΑΡΤΟΥ : Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τα παραμύθια, τι θέλετε να προσφέρετε στο κοινό,τι προτείνετε και τι “λαμβάνετε” από την συγκεκριμένη δράση;
ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΛΩΣΤΗ : Το κριτήριο επιλογής των παραμυθιών είναι η ίδια η πηγή, η διατήρηση της Παράδοσης, να τα απολαμβάνουμε και εμείς οι ίδιοι, δηλ.η σχέση αλληλοεπίδρασης και φυσικά ανάλογα με το κοινό.
Η προσφορά της ομάδας είναι πράξη αντίστασης και στάση ζωής. Η σχέση με τα παιδιά και την γλώσσα. Η επιστροφή στο μοντέλο το παραδοσιακό είναι πολύ σημαντικό με την έννοια της χρήσης του λόγου και της απόλαυσης του λόγου και χωρίς την καταστρατήγηση του μυαλού.
Ειδικά τα παιδιά έχουν όφελος σε πολλούς τομείς, μαθαίνουν να ακούνε τον ή τους συνομιλητές τους , να ”τροφοδοτούν ” την φαντασία και παράλληλα να συμμετέχουν στο ίδιο το παραμύθι.
Η πρόταση μας είναι, να ασχοληθούν και να διηγηθούν οι ίδιοι οι γονείς και σαν ενισχυτικός λόγος στα σχολεία, πέρα από την ίδια την διδακτέα ύλη, έτσι προσφέρεται στο παιδί μια τροφή συναισθημάτων και εντάσσεται καλύτερα στην Κοινωνία.
Όσο για μας, η τροφοδοσία της ψυχής μας μέσα από την προσφορά στα παιδιά. Μην ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι έμπνευση και ερέθισμα για όλους μας.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΠΑΡΤΟΥ : Τα παραμύθια απευθύνονται μόνο στα παιδιά ή έχουν λόγο ύπαρξης και στην ζωή των ”μεγάλων”;
ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΛΩΣΤΗ : Αρχικά τα λαικά παραμύθια απευθύνονταν μόνο στους ενήλικες , στα καφενεία , στα καραβάνια με τους εμπόρους και στα πλοία, ανάμεσα στους ναυτικούς.
Αργότερα με την ανάπτυξη της γραπτής λογοτεχνίας, βγήκαν τα παραμύθια για παιδιά από τους πρώτους παραμυθάδες της εποχής.
Στις μέρες μας τα παραμύθια λειτουργούν θετικά στη ζωή των μεγάλων, εκτός από την παρηγοριά και την χαλάρωση, προσφέρουν, την ”δραπέτευση” του νου, σαν μορφή Δραματοθεραπείας,
Η δραματοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας, με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα, (ας θυμηθούμε τα ”Ασκληπειία”), με ακούσματα ιστοριών , παραμυθιών, των θρύλων και μύθων, που συμβάλουν στην θεραπεία πολλών σύγχρονων, ψυχικών ασθενειών.
Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία
Διαβάστε επίσης:
Αρχαία Αμβρακία, Το Άγνωστο Μεσαιωνικό Χωριό Έξω Από Την Αμφιλοχία!
Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας
Add Comment