ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Στον «πάγο» ολόκληρη η χώρα !

Η σφοδρή χιονόπτωση, οι χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν έως τους -5 βαθμούς Κελσίου και ο παγετός στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας, της δυτικής Θεσσαλίας και στον Έβρο έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, αλλά και στη λειτουργία των σχολείων.

Η κακοκαιρία που ξεκίνησε την Τρίτη το απόγευμα επηρεάζει και την λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της βόρειας Ελλάδας , όπου τα σχολεία σήμερα Τετάρτη δεν λειτούργησαν, σκορπίζοντας… χαμόγελα στις τάξεις των μαθητών.

“Βόρεια Ελλάδα”

Στο Δήμο της Φλώρινας λόγω της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών τα σχολεία για την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου παρέμειναν κλειστά ενώ λειτούργησαν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί. Την ίδια στιγμή στο Δήμο Πρεσπών και στο Δήμο Αμυνταίου τα σχολεία λειτούργησαν, αλλά άνοιξαν αργότερα, στις 9.15 το πρωί. Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης τα σχολεία στην πόλη ξεκίνησαν στις 9.15 το πρωί ενώ λειτούργησαν κανονικά όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου.

Κλειστά παρέμειναν όλα τα σχολεία στον Δήμο Σερβίων Βελβεντού ενώ τα σχολεία στο Δήμο Εορδαίας λειτούργησαν κανονικά. Επίσης στον δήμο Βοϊου τα σχολεία λειτούργησαν με μια ώρα καθυστέρηση. Στο Δήμο Καστοριάς ξεκίνησαν με μια ώρα καθυστέρηση ενώ στο Δήμο Άργους Ορεστικού τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά. Στο Δήμο Γρεβενών όλες οι σχολικές μονάδες ξεκίνησαν με μια ώρα καθυστέρηση.

Κλειστά παραμένουν για δεύτερη ημέρα σήμερα τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, «το οδικό δίκτυο της περιοχής παραμένει ανοιχτό αλλά λόγω παγετώνα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν οι δάσκαλοι προς τα σχολεία». Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου που διαμένουν στον ορεινό όγκο δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στα μαθήματά τους καθώς δεν εκτελούνται από χθες τα δρομολόγια των λεωφορείων που έχουν αναλάβει τη μεταφορά τους στο γυμνάσιο και λύκειο Σουφλίου, τα οποία λειτουργούν κανονικά.

Μέχρι και πάνω από μισό μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού, σε ορισμένα σημεία του ορεινού όγκου του νομού Τρικάλων, ενώ ακόμη και σε υψόμετρο 500 μέτρων συνεχίζεται η χιονόπτωση με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 25 εκατοστά.

ΤΡΙΚΑΛΑ

(trikalanews.gr)

Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη της Καλαμπάκας λειτούργησαν κανονικά. Δεν λειτουργούν τα σχολεία Χρυσομηλιάς, Ελαφίου, Παναγίας, Αγιοφύλλου, Αμπελίων, καθώς και για το γυμνάσιο Αμπελίων.

Στο νομό Καρδίτσας, στη Λίμνη Πλαστήρα το χιόνι φτάνει στα 10-15 εκατοστά ενώ στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου στην Αργιθέα το ύψος του χιονιού φτάνει στα 40 εκατοστά.

Tα πρώτα προβλήματα από το «χτύπημα» του χιονιά έκαναν την εμφάνιση τους σήμερα στο νομό Λάρισας, καθώς το μεσημέρι της Τετάρτης ένα ασθενοφόρο το οποίο επιχειρούσε να προσεγγίσει την ορεινή περιοχή του Σκλήθρου του δήμου Αγιάς, ακινητοποιήθηκε λόγω χιονιού. Το ασθενοφόρο μετέβαινε στην περιοχή για να παραλάβει ασθενή, αλλά αντιμετώπισε πρόβλημα καθώς το χιόνι στο σημείο φτάνει τους 25 πόντους.

Στο σημείο επιχείρησε άμεσα όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και κατάφερε να απεγκλωβίσει το ασθενοφόρο ώστε να μεταφέρει τελικά τον ασθενή στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Στις ορεινές περιοχές μάλιστα όπου υπάρχει έντονη χιονόπτωση τα σχολεία ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά.

Συγκεκριμένα κλειστά παραμένουν τα σχολεία στο Σαραντάπορο, Βερδικούσια Λιβάδι, Κρανιά Ελασσόνας. Το χιόνι στην περιοχή φτάνει τους 20 πόντους και η θερμοκρασία καταγράφεται στους -4.

Επίσης, στο δήμο Τεμπών δεν λειτουργούν τα σχολεία σε Αιγάνη και Καλιπέυκη, και στη Μελοιβία του δήμου Αγιάς.
Να υπενθυμίσουμε επίσης πως στη περιοχή της Σπηλιάς του δήμου Αγιάς το χιόνι φτάνει το μισό μέτρο, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να μείνει προσβάσιμο το οδικό δίκτυο σε όλο το μήκος του. Αποκλεισμένα είναι αρκετά ποιμνιοστάσια της περιοχής.

“Θεσσαλονίκη”

Στη Θεσσαλονίκη, ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιονίζει σε περιοχές πέριξ της πόλης. Νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, χωρίς μέχρι στιγμής να καταγράφονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Κλειστός παραμένει ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη.

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ_1

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

“Πήλιο-Μαγνησία”

Ισχυρό το κύμα πυκνής χιονόπτωσης που “χτυπάει” από τις 4.00 τα ξημερώματα την Μαγνησία, έχοντας αφενός επιβεβαιώσει τις μετεωρολογικές προβλέψεις και αφετέρου τη χιονόστρωση στο μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών του Νομού.
Ακόμα και εντός πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, στις βόρειες συνοικίες, το έχει στρώσει κυριολεκτικά, με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων να είναι πλέον επιτακτική από τον περιφερειακό δρόμο του Βόλου και πάνω.

ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ_1

(e-volos.gr)

Σε Άνω Βόλο, Σταγιάτες, Κατηχώρι, Πορταριά, Μακρινίτσα, Αλικόπετρα, Χάνια μέχρι Καράβωμα αλλά και στον εσωτερικό δακτύλιο Λεχωνίων, Αγ. Βλασίου, Αγ. Γεωργίου, Πινακατών, Βυζίτσας και Μηλεών, το χιόνι πέφτει πυκνό, όπως επίσης και από την πλευρά της Κάπουρνας μέχρι το Κεραμίδι αλλά και νοτιότερα στην Ανάβρα.

ΠΗΛΙΟ,

(e-volos.gr)

“Νομός Ιωαννίνων”

Ασθενείς χιονοπτώσεις κάλυψαν μεγάλο μέρος του Νομού Ιωαννίνων χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα.
Το ύψος του χιονιού κυμαίνεται από πέντε μέχρι δέκα εκατοστά… Μέτσοβο, Μηλιά, Ανήλιο, Ζαγόρι, Κόνιτσα, Τζουμέρκα, είναι οι περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κακοκαιρία, η οποία πάντως επηρέασε την Ήπειρο με μικρή ένταση, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.
Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και των Δήμων βρίσκεται επί ποδός.

ΗΠΕΙΡΟΣ

(Πηγή φωτογραφίας epiruspost.gr)

“Φλώρινα”

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής.
Στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής οδού Φλώρινας – Κοζάνης και της Νέας Εθνικής Οδού Φλώρινας – Πέλλας από το 32ο χλμ. μέχρι τα όρια των νομών Κοζάνης και Πέλλας αντίστοιχα η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

“Η χιονισμένη Πάρνηθα”

Τα λευκά της έχει φορέσει η Πάρνηθα, όπου χιονίζει από χτες Τετάρτη, με το χιόνι να έχει καλύψει μέχρι σήμερα τα πάντα.
Ενώ η κακοκαιρία συνεχίζεται σε όλη την χώρα με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, πολλοί άνθρωποι επισκέφτηκαν το χιονοδρομικό κέντρο της Πάρνηθας σήμερα μαζί με τα παιδιά τους για να παίξουν με τα χιόνια, τα οποία ακόμα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο κέντρο της Αθήνας.
Στο καζίνο της Πάρνηθας, το «έχει στρώσει» από τα 100 μέτρα και πάνω ενώ συμβουλεύεται σε όσους το επισκεφτούν να είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες.

ΠΑΡΝΗΘΑ_2

ΠΑΡΝΘΗΘΑ

CNN Greece/Λευτέρης Σουχάιμπ

“Θερμαινόμενοι χώροι στην Αττική”

Άμεση ενημέρωση σχετικά με τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, παρέχει η Περιφέρεια Αττικής στην ιστοσελίδα της και τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ.
Συγκεκριμένα, για τη διευκόλυνση των πολιτών τα σημεία καταγράφονται σε πίνακες και απεικονίζονται σε χάρτη Google, ενώ παράλληλα παρατίθενται βασικές πληροφορίες αυτοπροστασίας των πολιτών από παγετό και χιόνια.
Πρόκειται για θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν οι Δήμοι και άλλοι φορείς, με στόχο την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Υψώθηκε ο Σταυρός στο ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν

Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Χτύπησαν τα πρώτα τσουνάμι

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας