ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον αέρα -ακόμη- η συμφωνία!

Χωρίς λευκό καπνό έληξε το χθεσινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησε η ελληνική πλευρά, όχι μόνο δεν προέκυψε συμφωνία για επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα αλλά, αντιθέτως, αντί για πρόοδος, σημειώθηκαν βήματα προς τα πίσω.

Το EWG συνέστησε την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία στο πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα συμβεί αυτό. Παράλληλα προειδοποίησε πως αν χαθούν και οι επόμενες μέρες χωρίς να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και υπάρξουν κι άλλες καθυστερήσεις για την επιστροφή των Θεσμών, τότε θα χαθεί και η ευκαιρία για περαιτέρω πρόοδο στο Eurogroup στις 7 Απριλίου στην Μάλτα, κάτι για το οποίο εκτιμούν, ήδη, ότι οι πιθανότητες μειώνονται.
Αν επιστρέψουν οι Θεσμοί τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο θα μπορούσε να ανακοινωθεί στο Eurogroup και εν συνεχεία οι επικεφαλής των Θεσμών να συνεχίσουν την καταγραφή όλων των προαπαιτουμένων που πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Αγκάθι για την ελληνική πλευρά είναι τα εργασιακά, ωστόσο σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το βασικό εμπόδιο παρέμενε το αίτημα του ΔΝΤ να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς το 2019 και όχι το 2020, όπως ευελπιστούσε η ελληνική κυβέρνηση και είχε αρχικά συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με αυτά που είπαν χτες οι υπουργοί οικονομικών και εργασίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου, το αφορολόγητο θα μειωθεί στα 5.900 με 6.000 ευρώ, ενώ στο θέμα των συντάξεων δίνεται αγώνας οι περικοπές να ισχύσουν από το 2020. Ωστόσο οι περικοπές στις συντάξεις θα αφορούν περίπου 900.000 συνταξιούχους, από σύνολο 2,5 εκατομμυρίων.

Για τα εργασιακά ειπώθηκε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί τον εργασιακό μεσαίωνα που προτείνει το ΔΝΤ», ενώ αναφέρθηκε ότι οι δύο πλευρές φέρονται να είναι στην κατεύθυνση της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του προγράμματος. Επίσης, από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσον αφορά τα οικονομικά θέματα και ότι μένουν λεπτομέρειες για τη ΔΕΗ.

Πηγή: Myportal.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινή Γλώσσα Για Τις Ανάγκες Του Κεφαλαίου Και Στην Παιδεία Από ΟΟΣΑ – ΣΕΒ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΝΔ

Η Ληστεία Του Αιώνα !!!