ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στο αποκορύφωμα το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό

Το ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο μειώθηκαν οι θαλάσσιοι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό προκαλώντας έντονη ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για ένα ρεκόρ που έχει να συμβεί εδώ και 38 χρόνια και μάλιστα εν μέσω χειμώνα!

Ο θαλάσσιος πάγος γύρω από τον Βόρειο Πόλο φτάνει τη μέγιστη έκτασή του τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του κάθε έτους, και συρρικνώνεται στο ελάχιστο του έτους κάθε Σεπτέμβριο, στο τέλος του σύντομου αρκτικού καλοκαιριού.

Φέτος, οι πάγοι της Αρκτικής θάλασσας φαίνεται να έφτασαν το ετήσιο μέγιστό τους στις 7 Μαρτίου, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο ανώτατο όριο εδώ και 38 έτη που χρησιμοποιούνται δορυφορικά δεδομένα, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου.

Την ημερομηνία εκείνη, ο πάγος κάλυπτε 14,42 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, 97.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το προηγούμενο χαμηλότερο μέγιστο που σημειώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2015.

Εξάλλου, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία επιβεβαίωσαν τα ευρήματα. Τα στοιχεία τους έδειξαν ότι ο πάγος κάλυπτε μόλις 14,49 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στις 22 Φεβρουαρίου, σχεδόν το μέγεθος της Ρωσίας, οριακά μικρότερο από το προηγούμενο χειμερινό χαμηλό των 14,58 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων που σημειώθηκε πέρυσι

Η τάση συρρίκνωσης του πάγου γύρω από τον Βόρειο Πόλο κατά τις τελευταίες δεκαετίες είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημάδια της κλιματικής αλλαγής.

Η τήξη των πάγων απειλεί την άγρια ζωή, όπως τις πολικές αρκούδες, αλλά και τους αυτόχθονες πληθυσμούς που κυνηγούν στον πάγο για τη διαβίωσή τους. Το λιώσιμο των πάγων κάνει επίσης την περιοχή πιο προσιτή για τη ναυτιλία, καθώς και την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί για το τρίτο κατά σειρά έτος, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τη συνθήκη του Παρισίου.

Ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική ίσως εξαφανιστεί μέχρι το 2050 αν συνεχιστεί η τάση αύξησης των εκπομπών, αναφέρει προηγούμενη έρευνα του ΟΗΕ.

Πηγή->

Διαβάστε επίσης:

Η Μοναξιά Των Ανθρώπων

Πανέμορφες Εικόνες – Τοπία Μέσα Από Την Θάλασσα Του Αμβρακικου Από Την Εθελοντική Ομάδα Αμφιλοχίας