ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε το τεστ η Λευκωσία – Αλώβητη η Κύπρος

Βρυξέλλες: Μετά από έντονο παρασκήνιο και παζάρι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία που αποτελεί έναν συμβιβασμό, ο οποίος προσφέρει ανάσες αλλά και χρόνο για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Η συμφωνία φέρει τη σφραγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επέμεινε στις συζητήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, το κείμενο να διέπεται από τις αρχές και τους κανόνες της Ε.Ε. Οι συνεργάτες του κ. Τουσκ βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την κυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ το τελικό κείμενο εγκρίθηκε από τους «28» της Ε.Ε. Στο περιθώριο των συναντήσεων θριάμβευσε το παρασκήνιο και το πάρε-δώσε.

Παρά την επιμονή του Νταβούτογλου να ανοίξουν τα πέντε ενταξιακά κεφάλαια που παγώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, τούτο δεν επιτεύχθηκε καθώς ο κ. Τουσκ, γνωρίζοντας και τη θέση της Λευκωσίας, υποδείκνυε πως θα πρέπει να εφαρμόσει πρώτα η Τουρκία το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, κοντολογίς τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της. Κάτι τέτοιο ο Νταβούτογλου δεν δεχόταν, θέτοντας εκτός συζήτησης ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε μια κίνηση και έδωσε το πράσινο φως για να ανοίξει το κεφάλαιο 33 που πάγωσε το Παρίσι επί Σαρκοζί.

Πρόκειται για το κεφάλαιο που αφορά τον προϋπολογισμό. Δηλαδή να εναρμονιστεί η Τουρκία με τον τρόπο που διαμορφώνονται και εφαρμόζονται οι προϋπολογισμοί στα κράτη-μέλη. Η κίνηση της Γαλλίας απέτρεψε την όποια πίεση προς τη Λευκωσία. Το κεφάλαιο 33 θα ανοίξει επί ολλανδικής προεδρίας.

Το θέμα με τα κεφάλαια δεν τελειώνει μέχρι εδώ, καθώς στη συμφωνία γίνεται λόγος για προετοιμασία για το άνοιγμα κι άλλων. Στο κείμενο προστέθηκε, με παρέμβαση της Κύπρου, αναφορά στο ‘’υπάρχον πλαίσιο’’, το οποίο παραπέμπει στις υποχρεώσεις της Τουρκίας. Ακόμη, προστέθηκε η αναφορά, πάλιν με παρέμβαση της Λευκωσίας, ότι οι ενέργειες της Κομισιόν για προετοιμασία ανοίγματος κεφαλαίων δεν δεσμεύουν κράτη-μέλη.

Όσον αφορά την παράγραφο για τις θεωρήσεις εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστέθηκε αναφορά για υλοποίηση των υποχρεώσεων της Άγκυρας προς όλα τα κράτη-μέλη. Η Άγκυρα υποχρεούται να υλοποιήσει μέχρι τον Ιούνιο 72 κριτήρια, μεταξύ των οποίων να αναγνωρίσει τα κυπριακά διαβατήρια και να μην χρειάζονται θεώρηση οι κάτοχοί τους.

Η συμφωνία θα ισχύσει από την 20ή Μαρτίου. Ολοι οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα αποστέλλονται στην Τουρκία. Οσον αφορά στους Σύρους, κατέληξαν ότι για κάθε παράνομο Σύρο που θα επιστρέφεται στην Τουρκία, ένας άλλος που έχει εισέλθει νόμιμα στην ΕΕ θα έχει δικαίωμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη.

Η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να κλείσει κάθε οδό παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλανλτ Τουσκ, μίλησε για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 για τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας. «Το θέμα είναι να εφαρμοστούν όλοι οι πυλώνες της συμφωνίας», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για ιστορική ημερομηνία, καθώς εκτός από τη συμφωνία που επετεύχθη, σήμερα είναι η 100ή επέτειος από τη μάχη της Καλλίπολης. «Μοιραστήκαμε τις ιδέες μας και τις προοπτικές μας και επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον», τόνισε ο Νταβούτογλου και συμπλήρωσε: «Συμφωνήσαμε να συζητήσουμε και για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ δεν θα δοθεί στην Τουρκία, αλλά για το καλό των Σύρων προσφύγων. Ώς το 2018 θα υπάρξει κατανομή ακόμη 3 δισ. ευρώ» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία είναι νόμιμη, εφαρμόσιμη και συνοδεύεται με βοήθεια στην Ελλάδα» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πρόεδρος: Επέμεινε μέχρι τέλους και πέτυχε

«Παρά την εμμονή της Τουρκίας και τις προτροπές ορισμένων εκ των εταίρων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «επισημάναμε ότι η επίλυση της κρίσης δεν πρέπει να συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» και «δεν είναι δυνατόν να πάρει η Κύπρος το βάρος της ευθύνης στους ώμους της για το Προσφυγικό».

«Τα ίδια είπαμε όταν μας είπαν για άνοιγμα 5 κεφαλαίων και είχαμε με έντονο τρόπο προβάλει το άστοχο μιας τέτοιας κίνησης, η οποία θα έβαζε την Κύπρο σε αντιπαράθεση με την τουρκική κυβέρνηση» ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε μετά την επίτευξη συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα. «Λαμβάνοντας υπόψη τη χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση, λάβαμε αποφάσεις για να υποβοηθήσουμε μια τελική συμφωνία» και «καταστήσαμε σαφές προς θεσμούς και εταίρους ότι στο σκέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας» η Κύπρος δεν επρόκειτο να συμφωνήσει σε άνοιγμα κεφαλαίων που είχαν παγώσει είτε το 2006, είτε το 2009, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Το άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, σε σχέση με το πρωτόκολλο της Άγκυρας και το γενικότερο διαπραγματευτικό πλαίσιο» τόνισε.

Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι συγκατάθεση η Κύπρος θα δώσει μόνο με εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας και τόνισε ότι υπήρξε κατανόηση των εταίρων στις θέσεις μας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες για τον αποτελεσματικό τρόπο χειρισμού και ρόλο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την επίτευξη συμφωνίας, μετέφερε ευχαριστίες στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος στήριξε τις κυπριακές θέσεις παρά τον κίνδυνο ματαίωσης της συμφωνίας που είχε σκοπό να ελαφρύνει την Ελλάδα. Ευχαρίστησε δε ιδιαιτέρως τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην επίτευξη της συμφωνίας.

«Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η στάση αρχής, θέλω να επαναλάβω», είπε ο Πρόεδρος, «ότι είμαστε υπέρ και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως ρητώς καταγράφονται».

Ο Πρόεδρος επιπλέον συνέδεσε την επίτευξη της συμφωνίας με την αποκατάσταση της εθνικής μας κυριαρχία μετά την απαλλαγή εξάρτησης από τους δανειστές, κάτι που επετεύχθη μετά από συλλογική προσπάθεια.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος

Πηγή: philenews.com

Διαβάστε επίσης:

(Upd)Αεροπορική Τραγωδία Στο Ροστόφ – H Στιγμή Της Συντριβής (Βίντεο)

Αυτός Είναι Ο Κύπριος Πιλότος Του Μοιραίου Αεροσκάφους – Άριστος Σωκράτους

Amfilochia.gr | Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας