ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Αυτονόητο δικαίωμα η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

γερμανικές αποζημιώσεις, κατοχικό δάνειο
γερμανικές αποζημιώσεις, κατοχικό δάνειο

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

Το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου ως αυτονόητο δικαίωμα της χώρας μας επανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε εκδήλωση για τον εορτασμό απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική Κατοχή.

Ο κ. Παυλόπουλος εστίασε την ομιλία του στον εφιάλτη του ναζισμού, κάνοντας λόγο για «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» διεκδικήσεις, ενώ αναφέρθηκε στα «μορφώματα του ναζισμού που ακόμη βλέπουμε και στην πατρίδα μας, δεν πρέπει να τα υποτιμάμε, αλλά ούτε κι η Ευρώπη να τα υποτιμά διότι εκεί είναι εντονότερα».

Όπως είπε, για να πολεμηθεί ο εφιάλτης του ναζισμού πρέπει να υποστηριχθεί η αξία του ανθρώπου. «Κάθε φοβικό σύνδρομο είναι ντροπή» υπογράμμισε και τόνισε ότι αυτά τα μορφώματα αποτελούν κίνδυνο ώστε να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της Ευρώπης.

Με αφορμή την έκθεση «Αθήνα 1940-1944, Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» την οποία εγκαινίασε, δήλωσε ότι σε αυτήν την περίοδο η Αθήνα συμβόλιζε την πόλη του ΟΧΙ, την πόλη της εθνικής αντίστασης, της έκρηξης ελευθερίας διότι υπήρξε πάντοτε «αιώνια κιβωτός του παγκόσμιου πολιτισμού. Και η Θεσσαλονίκη όμως διαθέτει τις αντίστοιχες περγαμηνές αντίστασης, υπερασπίστηκε την ελληνικότητα που αποτελεί εθνικό χρέος να ακολουθήσουμε εκείνο το παράδειγμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέφερε πως τα τραύματα από την γερμανική κατοχή δεν έχουν κλείσει ακόμη και επεσήμανε ότι μένει ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης μίλησε για μια έκθεση που αποτελεί «ένα σπάνιο, ιστορικό μωσαϊκό το οποίο είναι πλήρες, χωρίς μονομέρειες που αποτυπώνει την πλήρη εικόνα αυτής της περιόδου».

«Η Αθήνα γιορτάζει σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω έκθεση δίνει την ευκαιρία «να επικαιροποιήσουμε το αίτημα της επανόρθωσης της αδικίας».

Πηγή: kontranews.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Κέρδισε ο Ιερώνυμος – Με τα παλιά βιβλία τα θρησκευτικά

To 2017 θα εκταμιευθούν τα πιο πολλά κονδύλια για το ΕΣΠΑ

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας