ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» του ελληνικού ΥΠΕΞ σε επίσκεψη της αυστριακής υπουργού

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα Αθήνας – Βιέννης καθώς η Ελλάδα είπε «όχι» σε επίσκεψη της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Διαβάστε επίσης

Βούτσης: «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κι άλλοι στην Ευρώπη για το προσφυγικό»

Σοβαρές οι ευθύνες της διεθνούς κοινότητας για την προσφυγική κρίση, λέει ο Βούτσης
Σύμφωνα με πληροφορίες η αυστριακή υπουργός επικοινώνησε με τον έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά και πρότεινε να έρθει στην Ελλάδα για να δει από κοντά την κατάσταση.

«Δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια επίσκεψη, δεδομένου ότι παραμένουν κλειστά τα σύνορα» φέρεται να της απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς.
Το «όχι» στην επίσκεψη Λάιτνερ έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την ανάκληση της ελληνίδας πρέσβεως στη Βιέννη – κινήσεις σπάνιες, αν όχι πρωτοφανείς, μεταξύ χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ιστορικό της κόντρας Αθήνας – Βιέννης
Οι σχέσεις Αθήνας και Βιέννης βρίσκονται στο ναδίρ καθώς σταθερά τον τελευταίο καιρό, από κοινού, οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας, Λάιτνερ και Κουρτς αντίστοιχα, επιτίθενται φραστικά κατά της Ελλάδος με αιχμή τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ ειδικά η Λάιτνερ έχει ανοιχτά απειλήσει την Αθήνα με έξοδο από την Σένγκεν.

Μάλιστα, οι δύο υπουργοί – που αμφότεροι προέρχονται από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα – πρωτοστάτησαν στη σύγκληση της πρόσφατης διάσκεψης στη Βιέννη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με θέμα το προσφυγικό, αποκλείοντας την Ελλάδα.
Έτσι, η Αθήνα ανακοίνωσε χθες ότι ανακαλεί την ελληνίδα πρέσβειρα στη Βιέννη “προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας”.
Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει, παράλληλά, ότι «είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα, ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους”.

Από την πλευρά της η Βιέννη απάντησε ότι «κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής» και προσέθεσε ότι «βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Έλληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία».

Η ένταση συνεχίστηκε και μετά τη Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Μετανάστευσης καθώς η αυστριακή υπουργός υποστήριξε ότι ο έλληνας ομόλογός της είπε στη Σύνοδο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ο Γιάννης Μουζάλας διέψευσε την αυστριακή υπουργό κατηγορώντας την ότι παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν».
Παρέμβαση του αυστριακού Προέδρου

Εν τω μεταξύ, μετά τις αντιδράσεις που πυροδοτήθηκαν εντός ΕΕ αλλά και την κριτική που άσκησε η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για την Διάσκεψη της Βιέννης, υπήρξε παρέμβαση και του Πρόεδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, ο οποίος προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες. Σε δημόσια δήλωσή του στην αυστριακή τηλεόραση, εξέφρασε την έκπληξή του για την απουσία της Αθήνας από την Διάσκεψη.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: cnn.gr