ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ολονύχτια δραματική μάχη με τις φλόγες στην Αττική

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα – Μεγάλες αναζωπυρώσεις τη νύχτα σε Κάλαμο και Καπανδρίτι

Για δεύτερη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχισαν τη σκληρή μάχη με την πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική, όπου οι διαδοχικές αναζωπυρώσεις απείλησαν ακόμη και σπίτια. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα. Στο Μετόχι και το Μικροχώρι δόθηκε η κύρια μάχη όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα μέτωπα στο Βαρνάβα και το Γραμματικό.

Η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, με αναζωπύρωση στην περιοχή του Βλαστού. Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και προς την πλευρά του Καπανδριτίου, όπου η φωτιά κινείται με δυτική κατεύθυνση, μέσα σε μια χαράδρα. Η αναζωπύρωση αυτή εντοπίζεται στις περιοχές Τριάδες και Μετόχι και, όπως δήλωσε λίγο μετά τις 06:00 το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στην τηλεόραση της ΕΡΤ, κινείται απειλητική, αλλά με αργό ρυθμό και χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Στο Καπανδρίτι, η γραμμή άμυνας βρίσκεται στις περιοχές στο Μικροχώρι και το Μετόχι όπου δημιουργούνται από δυνάμεις του στρατού ζώνες αναχαίτισης ώστε να περικυκλωθεί η φωτιά. Το πύρινο μέτωπο έχει κατεύθυνση προς την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Ούλμπερι, στον Αγ. Συμεών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η παλαιά και η νέα εθνική οδός Καλάμου – Καπανδριτίου. Εκτροπή κυκλοφορίας γίνεται στα εξής σημεία:

  • Στην Πλατεία Καλάμου προς τους Αγίους Αποστόλους
  • Στον Κόμβο Μικροχωρίου προς Κάλαμο

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έδιναν μάχη με τις φλόγες στη διάρκεια της νύχτας ακόμη και μέσα στις αυλές, και συνεχώς αυξάνονταν με στόχο να προσπαθήσουν να περιορίσουν το μέτωπο που κατάκαιγε ολόκληρη την πλαγιά του βουνού.

Οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σταμάτησαν λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας, ενώ η ανεξέλεγκτη φωτιά έκοψε στα δύο τον δρόμο Καπανδριτίου-Καλάμου, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν το σημείο όσοι βρίσκονταν εκεί.

 

 

Από τα μεσάνυχτα και μετά όλο το βάρος των επιχειρήσεων της πυροσβεστικής έπεσε στο Μικροχώρι και στο Μετόχι, για να μην περάσει η πυρκαγιά προς Καπανδρίτι. Για τις αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις στη δασική έκταση προς Μικροχώρι Καπανδριτίου και Καπανδρίτι έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου, Μιχάλης Ντάσης. Όπως ανέφερε έχουν καεί πολλά σπίτια στην περιοχή. «Αυτή η φωτιά είναι πιο πίσω από το Μετόχι και τον Κάλαμο», εξήγησε.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης ξεκίνησαν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα, στις εστίες της πυρκαγιάς, τα οποία θα δώσουν και την ακριβή εικόνα σε όλη την έκταση που καίγεται ακόμη ώστε να κινηθούν ανάλογα και οι επίγειες δυνάμεις. Τα πρώτα εναέρια που ξεκίνησαν να επιχειρούν στην πυρκαγιά είναι τέσσερα ελικόπτερα.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

 

Δείτε περισσότερα στο ρεπορταζ του Newsbeast.gr