ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολονύκτιο θρίλερ και νέα ρήγματα μεταξύ των 28

Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι δύσκολες αποφάσεις Σκληρό παζάρι με την Τουρκία που τα ζητάει όλα για να συνεργαστεί Στήριξη της Ελλάδας χωρίς αναφορά στο κλείσιμο συνόρων

Θύμισε λίγο το περίφημο «δεν υπάρχει περίπτωση η Μέρκελ να αρνηθεί το πρόγραμμά μας» του Αλέξη Τσίπρα. Η αινιγματική προαναγγελία του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι θα κάνει στους Ευρωπαίους μια «φοβερή» πρόταση για τη μείωση των προσφυγικών ροών, ήταν πραγματική. Δικαιώνοντας τη φήμη της στο σκληρό παζάρι, η Τουρκία τα ζήτησε όλα για να συνεργαστεί προκαλώντας νέα ρήγματα μεταξύ των 28 και ολονύκτιο θρίλερ, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ προσπαθούσε να επιβάλει μια συμφωνία με όλους τους τρόπους. Οι ηγέτες συναίνεσαν στη στήριξη της Ελλάδας (χωρίς αναφορά σε κλείσιμο των συνόρων) και σε ένα καταρχάς «ναι» στην τουρκική πρόταση που μεταθέτει τις δύσκολες αποφάσεις για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διπλασιασμός της ευρωπαϊκής βοήθειας (επιπλέον 3 δισ. ευρώ), απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους (την 5η Ιουνίου, αντί του ερχόμενου Οκτωβρίου που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός) και άνοιγμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων ήταν η λίστα με τα «δώρα» που ζήτησε ο τούρκος πρωθυπουργός, γεγονός που έκανε κοινοτικούς διπλωμάτες να δηλώνουν ήδη από νωρίς το απόγευμα ότι η νύχτα θα ήταν μακρά.

ΜΑΧΗ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΩΝ. Νωρίτερα, το Βερολίνο και η Αθήνα βρίσκονταν σε μάχη χαρακωμάτων με την Αυστρία και τις χώρες της Βίσεγκραντ προκειμένου να απαλειφθεί από την κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών η επίμαχη φράση ότι ο Βαλκανικός Διάδρομος είναι πλέον κλειστός («Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end, this route is now closed»), η οποία τελικά έμεινε, αλλά χωρίς αναφορά σε κλείσιμο των συνόρων.

Οσο για την Τουρκία, ήταν αναμενόμενο ότι θα επιχειρούσε να συνδέσει την συνεργασία της στο Προσφυγικό με παραχωρήσεις που αφορούν την παγωμένη ενταξιακή της πορεία. Τα πέντε κεφάλαια που ζήτησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου να ανοίξουν είναι αυτά που έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία, αν και επί των σημείων υπάρχουν ενστάσεις και από άλλα κράτη – μέλη.

Η Λευκωσία κατέστησε σαφές ήδη από χθες το απόγευμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί το τουρκικό αίτημα για άνοιγμα των κεφαλαίων εφόσον η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε σύμφωνα με αρμόδιες πηγές και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έθεσε επιπλέον το ζήτημα του casus belli.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Οσο ξεδιπλώνονταν οι λεπτομέρειες του σχεδίου συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας με βασικό κορμό την απευθείας μετεγκατάσταση σύρων προσφύγων από τουρκικό σε ευρωπαϊκό έδαφος, τόσο κορυφώνονταν οι αντιδράσεις. Γύρω στις 9.00 το βράδυ ήταν η σειρά της ομάδας Βίσεγκραντ να ασκήσει βέτο στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο Βίκτορ Ορμπαν μπλοκάρισε την απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στο ευρωπαϊκό έδαφος με το επιχείρημα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ασφαλής τρίτη χώρα».

«Ολοι εναντίον όλων, όλα είναι στον αέρα», έλεγε χθες το βράδυ αρμόδια πηγή, την ώρα που η Σύνοδος είχε διακοπεί λόγω της απόρριψης του προσχεδίου συμπερασμάτων για διμερείς διαβουλεύσεις και ενώ ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε στο Reuters ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία και πως οι ηγέτες χρειάζονταν χρόνο (κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Μαρτίου), προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Την ίδια ώρα, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Μαρκ Ρούτε και ο Ντόναλντ Τουσκ επιχειρούσαν να βρουν διέξοδο ώστε να μην τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία και φύγουν με άδεια χέρια.

Ρούτε, Ολάντ, Μέρκελ, Ντέιβιν Κάμερον και Φεντερίκα Μογκερίνι είχαν συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αλέξη Τσίπρα, προφανώς ασκώντας πιέσεις για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Οπως έλεγαν χθες το βράδυ ευρωπαϊκές πηγές, «η Μέρκελ δύσκολα θα φύγει από δω χωρίς συμφωνία και ενώ έχει εκλογές σε τρία κρατίδια την Κυριακή».

Νωρίτερα, το «βέτο» του ούγγρου πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση του έλληνα ομολόγου του: «Ή θα δεχτείτε μια απόφαση για επανεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών ή θα ανοίξει η Βαλκανική Οδός», φέρεται ότι είπε ο έλληνας πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση καιγόταν να υπάρξει χθες συμφωνία, καθώς εφόσον καταγραφόταν το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, θα έπρεπε τουλάχιστον να κερδηθεί κάτι στο μέτωπο της αποσυμφόρησης των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας.

ΣΟΚ ΚΑΙ ΟΡΓΗ. Η λίστα με τις τουρκικές απαιτήσεις φέρεται ότι προκάλεσε σοκ στους μισούς ευρωπαίους ηγέτες και οργή στους άλλους μισούς, καθώς ήταν σαφές ότι η τουρκική πρόταση που παρουσιάστηκε ήταν προϊόν συμφωνίας της συνάντησης που είχαν το βράδυ της Κυριακής οι Μέρκελ, Νταβούτογλου και Ρούτε.

Από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας που είδε χθες το βράδυ το φως της δημοσιότητας, προέκυπτε ότι οι Ευρωπαίοι υπέκυπταν και στις τρεις απαιτήσεις του Νταβούτογλου: απελευθέρωση της βίζας «το αργότερο» μέχρι τον Ιούνιο, επιπλέον χρηματοδότηση 3 δισ. (μέχρι το 2018) και «προετοιμασία των αποφάσεων» για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων.

Το σκεπτικό της συμφωνίας είναι η Τουρκία να δεσμευθεί για την επανεισδοχή όλων των οικονομικών μεταναστών – και των σύρων προσφύγων – που φθάνουν από το έδαφός τους στα ελληνικά νησιά (για περιορισμένο χρονικό διάστημα και για ανθρωπιστικούς λόγους), κάτι που αναμένεται να επαναβεβαιωθεί σήμερα στη Σμύρνη, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, Τσίπρας και Νταβούτογλου θα υπογράψουν συμφωνία fast track επανεισδοχής.

Οι Ευρωπαίοι προτείνουν ακόμη τη συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ώστε να εξασφαλιστεί η επανεγκατάσταση των σύρων προσφύγων στην Ευρώπη με χρήση της φόρμουλας «για κάθε Σύρο που θα δέχεται πίσω η Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας Σύρος θα εγκαθίσταται από την Τουρκία σε μια χώρα – μέλος της ΕΕ».

Πηγή: tanea.gr