ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ : Νέος ιός απειλεί κινητά,τάμπλετ και υπολογιστές

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την εμφάνιση του ιού «Locky», ο οποίος κατορθώνει να «κλειδώνει» τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στη συνέχεια ζητά «λύτρα» σε bitcoin για να τους ξεκλειδώσει!

Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό αποτελεί εξέλιξη προηγούμενων ιών και μπορεί να επηρεάσει όλα τα λειτουργικά συστήματα.

Ο ιός «Locky» εξαπλώνεται είτε  μέσω επισυναπτόμενων αρχείων σε e-mails είτε μετά από επισκέψεις σε επισφαλείς ιστοσελίδες. Το κακόβουλο λογισμικό, αμέσως μετά την εγκατάστασή του, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, «κλειδώνει» διαφόρους τύπους ψηφιακών αρχείων, (ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, etc.), που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη, δίνοντάς τους την κατάληξη «locky».

Στη συνέχεια, εμφανίζεται μήνυμα στην οθόνη της συσκευής για την καταβολή «λύτρων» σε bitcoin, προκειμένου να ξεκλειδωθεί ο υπολογιστής.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους χρήστες να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται για το ξεκλείδωμα των αρχείων τους, αλλά και να μην ανοίγουν links ή να μην κάνουν download συνημμένων αρχείων, των οποίων ο αποστολέας είναι άγνωστος.

 

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε επίσης:

Η NASA Κρούει Τον Κώδωνα: Σε Έκτακτη Ανάγκη Το Κλίμα