ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Νέο, τεράστιο φράχτη ετοιμάζει στα σύνορα η Ουγγαρία με το βλέμμα στην Τουρκία

φράχτης Ουγγαρία
φράχτης Ουγγαρία

Ο νέος φράχτης θα «έχει τη δυνατότητα να σταματήσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες» πρόσφυγες και μετανάστες, δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, επικαλούμενος το ενδεχόμενο μαζικών εισροών σε περίπτωση που η Τουρκία επιτρέψει στα εκατομμύρια Σύρους που φιλοξενεί να εισέλθουν στη Γηραιά Ήπειρο.

Δεύτερο, τεράστιο συνοριακό φράχτη που θα μπορεί να ανακόψει μεγάλη και ξαφνική αύξηση στις ροές προσφύγων και μεταναστών προς την κεντρική Ευρώπη σχεδιάζειι η Ουγγαρία, όπως δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Οπως δημοσιεύει σήμερα το skai.gr, o κ. Όρμπαν σημείωσε ότι σύντομα μπορεί να υπάρξει «μεγαλύτερη ανάγκη για ασφάλεια» στα σύνορα, επικαλούμενος το ενδεχόμενο μαζικών εισροών σε περίπτωση που η Τουρκία επιτρέψει στα εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Ο νέος φράχτης θα «έχει τη δυνατότητα να σταματήσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες» ανθρώπους, εάν χρειαστεί, υπογράμμισε ο ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος στις αρχές τις εβδομάδας είχε δηλώσει ότι τα σύνορα της Ουγγαρίας είναι σύνορα και της Ευρώπης κι ότι η Βουδαπέστη τα υπερασπίζεται «εκατό τοις εκατό».

Μιλώντας την Παρασκευή στο κρατικό ουγγρικό ραδιόφωνο, ο κ. Όρμπαν δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του νέου φράχτη, λέγοντας απλώς ότι έχουν ήδη αρχίσει οι τεχνικές μελέτες.

Ο φράχτης θα τοποθετηθεί κατά μήκος των νότιων συνόρων με τη Σερβία και θα ενισχύσει τον μικρότερο ήδη υπάρχοντα φράχτη που κατασκευάστηκε το 2015, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης.

Περίπου 400.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν πέρυσι μέσω Ουγγαρίας στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη, με πρώτο στόχο να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία ή τη Σουηδία.

Χιλιάδες άποροι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν παγιδευτεί έξω από το φράχτη που ήδη έχει χτίσει στα σύνορά της η Ουγγαρία, και διαμένουν στην περιοχή υπό άθλιες συνθήκες. Σύμφωνα με το BBC, οι συνοριοφύλακες επιτρέπουν καθημερινά σε περίπου 30 ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα, μέσω ειδικών ζωνών διέλευσης που υπάρχουν κατά μήκος του φράχτη.

Η Ουγγαρία είναι μία από τις τέσσερις χώρες της Ε.Ε. που αρνούνται να εφαρμόσουν την απόφαση των Βρυξελλών για υποχρεωτικό διαμοιρασμό προσφύγων που στεγάζονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, με βάση υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

Η υπόθεση έχει λάβει και δικαστικές διατάσεις, καθώς Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν προσφύγει κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Ποιμνιοστάσιο Έγινε Παρανάλωμα Του Πυρός

Έξι Συλλήψεις Αλλοδαπών Στον Άγιο Στέφανο Αμφιλοχίας

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας