ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αποκαλύψεις από την αποσφράγιση του τάφου του Χριστού (βίντεο)

This Wednesday Oct. 26, 2016 shows the moment workers remove the top marble layer of the tomb said to be of Jesus Christ in the Church of Holy Sepulcher in Jerusalem. a restoration team has peeled away a marble layer for the first time in centuries in an effort to reach what it believes is the original rock surface where Jesus’ body was laid. Many historians have long believed that the original cave, identified a few centuries after Jesus’ death as his tomb, was obliterated ages ago. But an archaeologist accompanying the restoration team said ground penetrating radar tests determined that cave walls are in fact standing _ at a height of six feet and connected to bedrock _ behind the marbled panels of the chamber at the center of Jerusalem’s Church of the Holy Sepulchre. (Dusan Vranic/National Geographic via AP)

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Οι ερευνητές συνέχισαν τη μελέτη τους στον χώρο ο οποίος παραδοσιακά θεωρείται πως ενταφιάσθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού και τα πρώτα ευρήματα δείχνουν να επιβεβαιώνουν πως τεμάχια από τον τάφο διασώζονται μέχρι και σήμερα, έχοντας επιβιώσει και διασωθεί από αιώνες καταστροφών και ανακατασκευής του Ναού της Αναστάσεως στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο πλέον ιερός και σεβαστός τόπος για τον Χριστιανικό Κόσμο και όχι μόνο, ο τάφος του Χριστού, σήμερα αποτελείται από ένα ράφι από ασβεστόλιθο ή κρεβάτι ταφής το οποίο ήταν λαξευμένο στον τοίχο μιας σπηλιάς.

Τουλάχιστον από το 1555, και πιθανότατα αιώνες νωρίτερα, το κρεβάτι ταφής έχει καλυφθεί από μαρμάρινη επένδυση, με σκοπό -όπως φαίνεται- να αποτρέψει τους προσκυνητές από το να αποσπούν κομμάτια του βράχου ως ιερό ενθύμιο, γράφει το «National Geographic».

Εκτενές δημοσίευμα είχε και η «New York Times» η οποία παραθέτει και δήλωση του εκκλησιάρχη του Ιερού Ναού της Αναστάσεως Αρχιμανδρίτη Ισίδωρου Φακίστα, ο οποίος είπε πως «είδαμε πού είχε ενταφιαστεί ο Χριστός» και συμπλήρωσε πως «κανείς στο παρελθόν δεν είχε δει ή τουλάχιστον κανείς που να βρίσκεται σήμερα εν ζωή».

Τόνισε πως «έχουμε την ιστορία, και την παράδοση αλλά τώρα είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια τον πραγματικό τόπο του ενταφιασμού του Ιησού Χριστού».

Οταν η μαρμάρινη επένδυση αφαιρέθηκε για πρώτη φορά το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, η αρχική επιθεώρηση από την ομάδα συντήρησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας ανέδειξε μόνο ένα στρώμα υλικού από κάτω.

Ωστόσο, οι ερευνητές συνέχισαν ασταμάτητα το έργο τους επί 60 ώρες, και ανακάλυψαν μία άλλη μαρμάρινη πλάκα με σκαλισμένο σταυρό στην επιφάνεια. Από το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, λίγες ώρες πριν ο τάφος σφραγιστεί ερμητικά, το πρωτότυπο ασβεστολιθικό νεκροκρέβατο του ενταφιασμού αποκαλύφθηκε ανέπαφο.

«Είμαι απόλυτα ενθουσιασμένος. Τα γόνατά μου τρέμουν ελαφρώς, καθώς δεν το περίμενα αυτό», δήλωσε ο Φρέντρικ Χίμπερτ, αρχαιολόγος του «National Geographic». «Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε κατά 100%, αλλά φαίνεται να είναι μια απτή απόδειξη πως η τοποθεσία του τάφου δεν μετακινήθηκε με το πέρασμα του χρόνου, κάτι για το οποίο οι επιστήμονες και οι ιστορικοί αναρωτιόντουσαν επί δεκαετίες», πρόσθεσε.

Επιπλέον, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των αρχικών τοιχωμάτων του σπηλαίου από ασβεστόλιθο εντός του Κουβουκλίου του 18ου αιώνα, ή του ιερού, το οποίο περικλείει τον τάφο.

Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου μέλη μιας ομάδας επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας πραγματοποιούν εργασίες αποκατάστασης τόσο στο Κουβούκλιο όσο και τον εσωτερικό τάφο.

Η έκθεση του «ταφικού κρεβατιού» για πρώτη φορά εδώ και αιώνες δίνει στους ερευνητές τη δυνατότητα να μελετήσουν την αρχική επιφάνεια του τάφου και μια ανάλυση του αρχικού βράχου. Αυτό θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα όχι μόνο την αρχική μορφή του ταφικού θαλάμου αλλά και το πώς εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ιερούς τόπους της Χριστιανοσύνης.

Εργαζόμενοι αφαιρούν το φθαρμένο μάρμαρο αποκαλύπτοντας ένα στρώμα υλικού πλήρωσης. Η καθηγήτρια κυρία Αντωνία Μοροπούλου μιλώντας στο «National Geographic» το οποίο τονίζεται πως πρώτο δημοσίευσε τα εντυπωσιακά ευρήματα από την Ιερουσαλήμ και από το οποίο αντλούνται οι πληροφορίες για το παρόν άρθρο του «Ε.Κ.» αλλά και από τη «New York Times», είπε πως «είμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την αποκατάσταση του Κουβουκλίου.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να καταγράψουμε αυτό το μοναδικό μνημείο θα επιτρέψουν στον κόσμο να μελετήσουν τα ευρήματά μας σαν να ήταν οι ίδιοι μέσα στον τάφο του Χριστού».

Τονίζεται ότι οι επιστήμονες συντηρητές δεν είχαν πρόθεση αρχικά να ανοίξουν τον τάφο, πλην όμως αποφάσισαν να κάνουν κάτι τέτοιο πριν μερικές εβδομάδες προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν θα μπορούσε τίποτε να διαρρεύσει εντός αυτού, ενώ ήταν φυσικά ένα εξαιρετικά ευαίσθητο τόλμημα διότι φοβόντουσαν πιθανό σπάσιμο του μνήματος.

Ο κ. Χάρης Μουζάκης καθηγητής του Πολυτεχνείου είπε πως «έπρεπε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί διότι δεν ήταν ένας ακόμα τάφος που έπρεπε να ανοίξουμε, αλλά ήταν ο τάφος του Ιησού Χριστού».

ekirikas.com

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Όταν Ο Άγιος Παΐσιος O Αγιορείτης Επισκέφτηκε Τα Σκλάβαινα Για Να Προσκυνήσει Τα Ιερά Λείψανα Του Αγίου Βλασίου

Άγιος Ανδρέας: Η Μεγαλύτερη Εκκλησία Στην Ελλάδα Και Στα Βαλκάνια

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας

About the author

AmfLife

AMFlife.gr - Δυτική Ελλάδα, Άνθρωποι, Αξιοθέατα, Νέα & Ειδήσεις

Add Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.