Από τον περασμένο Αύγουστο είχαν μπει στο «μικροσκόπιο» οι κινήσεις του κυκλώματος διακινητών μεταναστών και προσφύγων από την αερολέσχη Μεσολογγίου προς την Ιταλία.

Στις πολύμηνες έρευνες για την εξάρθρωση του υπήρξε συνεργασία των ανδρών της Ασφάλειας Αττικής και Πατρών.

Οι διακινητές έκαναν «χρυσές» δουλειές εκμεταλλευόμενοι την άμεση επιθυμία των αλλοδαπών να μεταβούν στην Κεντρική Ευρώπη, με την ταρίφα για το ταξίδι της «ελπίδας» να ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πηγές του tempo24.gr, τα «έξοδα» μεταφοράς ήταν 6.000 το κεφαλί για τους ενήλικες και 2.500 για τα παιδιά!

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και δυο πιλότοι, ενώ αναζητείται ένας ακόμα. Οι έρευνες συνεχίζονται.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΕ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ:

Τουλάχιστον από τον Σεπτεμβρίου του 2015 δρούσε το κύκλωμα διακίνησηςμεταναστών και προσφύγων που μετέφερε αλλοδαπούς στην Ιταλία με μικρά αεροσκάφη από το μικρό αεροδρόμιο της αερολέσχης Μεσολογγίου.

Ένας Ιρακινός φέρεται να είναι ο εγκέφαλος του κυκλώματος που φρόντιζε να «ψαρεύει» τους πρόσφυγες από κεντρικά σημεία της Αθήνας και να τους υπόσχεται ασφαλή μετάβαση στην Ιταλία και από εκεί στη βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματικούς της ασφάλειας Αττικής η «ταρίφα» ανερχόταν στις 5.000 ευρώ το άτομο, ενώ υπολογίζεται ότι αυτούς τους μήνες είχαν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 10 ταξίδια παράνομης διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.

Κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα είχε ένας ακόμη Ιρακινός που φρόντιζε να έρθει σε επαφή με τα μέλη της σπείρας στην Ιταλία όπου θα παραλάμβαναν τους αλλοδαπούς και θα τους παρείχαν ασφαλή κατάλυμα και τα απαραίτητα έγγραφα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Για πολλούς μήνες τα τηλεφωνά των συλληφθέντων παρακολουθούνταν και οι συνομιλίες καταγράφονταν, με τα μέλη να χρησιμοποιούν ονομασίες με  κώδικες για λόγους ασφαλείας.

Εκτός από τους δύο Ιρακινούς έχουν συλληφθεί ακόμη τέσσερις Έλληνες, μεταξύ αυτών και πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου! Πρόκειται για τους δύο πιλότους του μικρού αεροσκάφους που απογειωνόταν από το αεροδρόμιο της αερολέσχης Μεσολογγίου με προορισμό την Ιταλία, τον υπεύθυνο της αερολέσχης που γνώριζε την παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος και έναν ιδιοκτήτη ταβέρνας που παρείχε ασφαλή διαμονή στους αλλοδαπούς μέχρι να πραγματοποιηθεί το ταξίδι.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σε λίγη ώρα στα δικαστήρια της Ευελπιδων. Από τις αρχές έχουν κατασχεθεί 34.000 ευρώ που θεωρούν πως είναι τα χρήματα που είχαν δώσει οι επτά πρόσφυγες για να ταξιδέψουν στην Ιταλία.