ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Να πάω Βουλγαρία;

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η φυγή ελληνικών επιχειρήσεων πρός την Βουλγαρία, κυρίως, ένα γεγονός που λαμβάνει και τάσεις μόδας.

Η αυξημένη φορολόγηση, οι ασφαλιστικές εισφορές και τα capital control έδωσαν ώθηση σε εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες σε ξένες χώρες με στόχο τις φοροελαφρύνσεις κυρίως.

Η εφορία βάζει στο στόχαστρο τέτοιες περιπτώσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που ίδρυσαν εταιρεία σε χώρες όπως η Μάλτα, η Κύπρος ή η Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν4172/13) προβλέπεται πως: ένα νομικό πρόσωπο ή μία νομική οντότητα είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια του φορολογικού έτους.

Η εφορία στην Ελλάδα! λαμβάνει υπόψη:

α) τον τόπο άσκησης καθημερινής διοίκησης,
β) τον τόπο λήψης στρατηγικών αποφάσεων,
γ) τον τόπο ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων,
δ) τον τόπο τήρησης βιβλίων και στοιχείων,
ε) τον τόπο συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου ή όποιου άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης,
στ) την κατοικία των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή όποιου άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης.

Η σχετική διάταξη: “Σε συνδυασμό με τη συνδρομή των παραπάνω περιστατικών και συνθηκών είναι δυνατόν να συνεκτιμάται και η κατοικία της πλειοψηφίας των μετόχων ή εταίρων”.

Για παράδειγμα αν ένας Έλληνας φορολογικός κάτοικος έχει συστήσει μια επιχείρηση στη Βουλγαρία και επί της ουσίας τη διευθύνει από την Ελλάδα, τότε τα κέρδη που παράγει αυτή η εταιρεία πρέπει να φορολογηθούν στην Ελλάδα αφού αυτή η επιχείρηση θεωρείται “φορολογικός κάτοικος Ελλάδας”.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή, οι περισσότερες από αυτές που εγκαταστάθηκαν στη Βουλγαρία το 2015 είναι εταιρείες «σφραγίδες» ή, για την ακρίβεια, εταιρείες που έχουν στην ουσία παρουσία μόνο ως ΑΦΜ (αριθμός φορολογικού μητρώου) ή μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού.

Ο συνολικός αριθμός εταιρειών ελληνικών συμφερόντων ανήλθε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 σε περίπου 11.000, από τις οποίες περίπου οι 9.000 δεν εμφανίζουν απασχολούμενο. Επίσης, 6.000 από τις 11.000 εταιρείες εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα.

Θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε ότι εφ όσον παράγετε ένα Ελληνικό προϊόν ( π.χ. Ελαιόλαδο) το Certification of Origin θα είναι από το Βουλγαρικό Επιμελητήριο, ότι συνεπάγεται αυτό στο να πείσετε τον πελάτη σας στην Αμερική λ.χ. γιατί το κάνατε αυτό! και φυσικά ούτε λόγος για το Ελληνικό σήμα απο το Ελληνικό Υπουργείο Εμπορίου.

Πηγή: agrotikesepidoriseis

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Η Αιτωλοακαρνανία πληρώνει / Ο ΕΛΓΑ εμπαίζει

Τι Αγροτικό Επιδοτεί Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας