ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να κλείσει η αξιολόγηση ζητούν οι ΗΠΑ – Δεν διαψεύδει μειώσεις στις επικουρικές ο υπουργός Εργασίας

Παρέμβαση των ΗΠΑ για να ολοκληρωθεί η πρώτη ελληνική αξιολόγηση σημειώθηκε στην Σανγκάη και στη σύνοδο των G20 κατά τη συζήτηση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών ΗΠΑ και Γερμανίας Τζακ Λιού και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με ενημέρωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Τζακ Λιού ζήτησε να μην καθυστερήσει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές λέγοντας ότι κουαρτέτο και ελληνική κυβέρνηση έχουν «σημαντική δουλειά» που πρέπει να κάνουν και ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η αξιολόγηση».

Ο Τζακ Λιού ανέφερε πως είναι επίσης σημαντικό «οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να θέσουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω μέτρων για την ελάφρυνση του».

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό για να κλείσει η αξιολόγηση ζητά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua».

Παραδέχτηκε ότι λόγω των κινητοποιήσεων εργαζομένων και αγροτών η ελληνική κυβέρνηση δυσκολεύεται να περάσει τα μέτρα δίχως σημαντικό πολιτικό κόστος λέγοντας «είναι πολιτικά δύσκολο», αλλά «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μια ακόμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει σειρά από φορολογικά θέματα».

Δηλώση Κατρούγκαλου

Επιβεβαιώνει εμμέσως την μείωση των επικουρικών συντάξεων ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Με δήλωση του απάντησε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» που κάνει αναφορά για «έκτακτη εισφορά ειδικά για συνταξιούχους» και ότι «στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας οι συντάξεις πάνω από 1.300 ευρώ, βέβαιες οι περικοπές στις επικουρικές και το χαμηλότερο πλαφόν στις κύριες». Στη δήλωσή του αυτή ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρει ότι «δεν υπάρχει καμιά σκέψη για επιβολή νέας εισφοράς στους συνταξιούχους» και ότι «η μη μείωση των κύριων συντάξεων ήταν και παραμένει κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση», αφήνοντας έτσι εκτός αυτής της «κόκκινης γραμμής» τις επικουρικές. Επίσης, δεν αναφέρει λέξη για πλαφόν.

Πηγή: 902.gr