ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα Δημοκρατίας Ομπάμα από την Αθήνα

Μπαράκ Ομπάμα, obama greece
Μπαράκ Ομπάμα, obama greece

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα, τη χώρα που Γέννησε τη Δημοκρατία, το Κράτος, το μέρος που φημίζεται για τη φιλοξενία αλλά και το μέρος όπου άναψε για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα και έκτοτε παραμένει άσβεστη άνοιξε την ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Καλησπέρα Ελλάδα, γεια σας! Καλησπέρα στην κυβέρνηση και στον λαό της Ελλάδας και στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα που ήρθε σήμερα μαζί με τόσους νέους ανθρώπους. Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Ηθελα πολύ σε αυτό το τελευταίο ταξίδι να έρθω στην Ελλάδα, γιατί έμαθα για την θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού, εν μέρει διότι έπρεπε να δω την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα αλλά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη για όσα η Ελλάδα αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας προσέφερε στην ανθρωπότητα., είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενώ το κοινό ξεσπούσε συχνά σε χειροκροτήματα ακούγοντας τον να μιλά για τα δώρα της Ελλάδας προς τον υπόλοιπο κόσμο που δεν είναι άλλα, όπως είπε χαρακτηριστικά, από την αλήθεια και την πίστη.

Αναφερόμενος στην ιδέα της Δημοκρατίας που γεννήθηκε στους βράχους αυτής της πόλης, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε:

«Εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες γεννήθηκε μια νέα ιδέα η Δημοκρατία, το Κράτος, η ισχύς του “κυβερνώ” που προέρχεται από τον δήμο, τον λαό, η έννοια ότι είμαστε πολίτες και όχι δούλοι. Οι πρώιμες μορφές Δημοκρατίας στην Αθήνα δεν ήταν τέλειες όπως και οι πρώτες μορφές Δημοκρατίας στην ΗΠΑ δεν ήταν τέλειες. Ο Περικλής είχε πει ότι το δικό μας Σύνταγμα δεν εμπνέει τους λίγους αλλά τους πολλούς».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στην Ολυμπιακή Φλόγα «που άναψε για πρώτη φορά στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε, ο μεγάλος Διαφωτισμός έλαβε χώρα εδώ. Σε δύσκολους καιρούς αυτά τα ιδανικά αμφισβητούνται. Μας είπαν ότι αυτά είναι δυτικές ιδέες μας είπαν ότι κάποιοι προτιμούν τα απολυταρχικά καθεστώτα». Ωστόσο, όπως επεσήμανε, αν και «κάθε χώρα έχει τις δικές τις παραδόσεις και ακολουθεί το δικό της μονοπάτι, η ζωή με αξιοπρέπεια και η επιθυμία ο καθένας να είναι ένα κομμάτι μιας ζωής με αποφασιστικότητα είναι μαθήματα είναι εν συνόλω παγκόσμια και κάτι που καίει σε κάθε ανθρώπινη καρδιά».

Ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας για την απειλή του ISIS αναφέρθηκε εκ νέου στην έννοια της Δημοκρατίας «η οποία είναι ισχυρότερη από οργανισμούς ή οργανώσεις όπως ο ISIS».

Εξήρε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης λέγοντας πως «οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες που είναι σε ανάγκη και πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουμε διαπιστώσει τόση συμπόνοια όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της».

Εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα άφησε αιχμές και για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει την ομαλή πολιτική μετάβαση.

«Η Δημοκρατία εξαρτάται μετά τις εκλογές από μια ειρηνική μετάβαση στην εξουσία. Εχουμε μεγάλες διαφορές με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά η αμερικανική Δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο». Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνησή μου θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την ομαλότερη μετάβαση. Από τη στιγμή που δεν παρεκκλίνουμε από τις κεντρικές ιδέες για έναν ισχυρό διάλογο τότε το μέλλον θα είναι όπως το ονειρευόμαστε», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης τόνισε ότι «ενισχύει τις ανισότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Χαρακτήρισε μάλιστα την ανισότητα ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα.

Στη συνέχεια, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του ο Μπαράκ Ομπάμα αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξε ατελής αναφέρθηκε και σε κάποιες από τις πολιτικές της κυβέρνησής του.

«Ολοι οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε, ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους αλλά κάναμε και παρεμβάσεις, περάσαμε τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις για την Wall Street για να την προστατεύσουμε από μια πιθανή μεγάλη κρίση. Η ανισότητα κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, μειώσαμε το χάσμα ανδρών και γυναικών, αποδείξαμε ότι η υγεία είναι δικαίωμα για όλους», είπε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε αναφορά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης. Εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την προσπάθεια της διοίκησής του να βοηθήσει τη χώρα μας και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να λέει στους πιστωτές ότι είναι αναγκαία τα μέτρα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να έχει μια βιώσιμη οικονομία.

«Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μια κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Το πρώτο βήμα ήταν να μπουν τα θεμέλια για την ανάκαμψη. Η ελληνική οικονομία και τα επίπεδα του χρέους έγιναν μη βιώσιμα σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά ο κόσμος δεν κατανοεί τις θυσίες που έχουν κάνει οι Ελληνες και είμαι υπερήφανος για την προσπάθεια της διοίκησης μου να βοηθήσει όλους τους Ελληνες. Ενα μέρος της επίσκεψης μου ήταν να καταδείξω τα σημαντικά βήματα που έγιναν.

Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα και θέλω να συγχαρώ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μέλλον, δεν πρέπει να μεταναστεύετε αλλού, πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες γιατί αυτό μου έρχεται κατά νου. Τίποτα δεν λύγισε το πνεύμα σας κι έτσι θα ανταπεξέλθετε σε αυτή την δύσκολη περίοδο», είπε ο Ομπάμα απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό.

Πηγή: kathimerini

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Όλα όσα είπαν Τσίπρας-Ομπάμα

Με χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας οι υπάλληλοι του Αλβανικού ΥΠΕΞ που συνελήφθησαν στην Κακαβιά – Έφερναν προπαγανδιστικό υλικό στην χώρα μας

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας