ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κυρίτσης: Περιμένουμε ξέσπασμα βίας από τους πρόσφυγες

Αθήνα

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι …. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες» δήλωσε για τους πρόσφυγες ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης στον βρετανικό Observer, μετά τα επεισόδια σε Πειραιά, Ειδομένη και Χίο.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του χάους, καθώς οι πρόσφυγες ξεσπούν για την αναγκαστική επιστροφή τους στην Τουρκία» η εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο βίας.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι εντάσεις ανάμεσα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει προκαλέσει φόβο στην Αθήνα για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας.

«Τα νησιά έχουν γίνει σημεία ανάφλεξης, με περίπου 800 ανθρώπους να έχουν αποδράσει από κέντρο κράτησης στην Χίο» συνεχίζει ο Observer.

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», δήλωσε ο κ. Κυρίτσης.

Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού εξήγησε πως από τους 2.300 αξιωματούχους που υποσχέθηκε να στείλει η ΕΕ στην Ελλάδα, μόλις 200 έχουν φτάσει, συμπληρώνοντας: «Ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές που θα έπρεπε να έχουν στείλει. Ακόμη και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη».

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται 52.509 πρόσφυγες. Στα νησιά παραμένουν πάνω από 6.000 και στο λιμάνι του Πειραιά 4.629 πρόσφυγες. Στους 11.290 οι πρόσφυγες που παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης, τον οποίο επισκέφθηκε το πρωί η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Πορεία προσφύγων στον Κατσικά

Με βασικό σύνθημα να ανοίξουν τα σύνορα, εκατοντάδες πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας μέσα στο προάστιο Κατσικά, υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας. Επικεφαλής στην πορεία βρίσκονταν παιδιά και γυναίκες.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες περιφρουρούσαν την πορεία τους, ενώ τους ακολουθούσαν ομάδες αντιεξουσιαστών.

Κινητοποίηση στην εθνική Θεσσαλονίκης-Ευζώνων

Σε εξέλιξη είναι από το μεσημέρι του Σαββάτου ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης–Ευζώνων (ΠΑΘΕ), στο ύψος του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο, από πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων. Για τον ίδιο λόγο προχώρησαν στον αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πρώτο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον 200 πρόσφυγες, ενώ στο δεύτερο γύρω στους 50. Οι διαμαρτυρόμενοι επιτρέπουν τη διέλευση από τα δύο σημεία σε ΙΧ αυτοκίνητα και λεωφορεία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα φορτηγά, οι οδηγοί των οποίων κινούνται μέσω παρακαμπτήριων δρόμων.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης:

Εξελίξεις Στην Υπόθεση Της Άγριας Δολοφονίας Του Δασκάλου Στο Αγρίνιο

Αρχαιοκάπηλος Στο Μεσολόγγι – Κατασχέθηκαν Αρχαία Αντικείμενα Και Όπλα

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας