ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για την «Μαρινόπουλος» – Στηρίζει η «Σκλαβενίτης»

Μαρινόπουλος, πτώχευση, άρθρο 99
Μαρινόπουλος, πτώχευση, άρθρο 99

Mε έκδηλο ενδιαφέρον από όλη την αγορά, αλλά και την κυβέρνηση αναμένεται η σημερινή εκδίκαση από το Πρωτοδικείο Αθηνών, των 4 αιτημάτων της Μαρινόπουλος για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πρωχευτικού κώδικα.

Την ίδια ώρα, την πιθανότητα συμμετοχής της, στις διαδικασίες εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος» με βάση το άρθρο 99, σε συνεργασία με τους πιστωτές και τις τράπεζες διερευνά η «Σκλαβενίτης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή εξέταση των 4 αιτήσεων της Μαρινόπουλος για υπαγωγή στο άρθρο 99, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Σκλαβενίτης θα υποβάλλει επιστολή, στους δικηγόρους της Μαρινόπουλος, για συμμετοχή της εταιρείας στο σχέδιο εξυγίανσης το οποίο εξαρτάται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από πλήθος προϋποθέσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλο και τις τράπεζες.

Κρίσιμες προϋποθέσεις, με βάση τα όσα αναφέρονται στην επιστολή της Σκλαβενίτης, είναι η διενέργεια ικανοποιητικού ελέγχου των νομικών, φορολογικών και οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η διατήρηση των υφισταμένων λειτουργιών της Μαρινόπουλος (όπως δίκτυο) αλλά και όσων διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες που υπάρχουν, κατά την εξέταση της αίτησης στο Πρωτοδικείο, υπέρ της αίτησης της «Μαρινόπουλος» θα ταχθούν ως πιστωτές αυτής το ελληνικό Δημόσιο, οι Τράπεζες, αρκετοί προμηθευτές, εργαζόμενοί της και όχι μόνο. Βέβαια, αναμένεται να υπάρξει και ομάδα πιστωτών, η οποία θα εναντιωθεί σε αυτή την αίτηση, ζητώντας, κάποιοι εξ αυτών, και την πτώχευσή της. Ηδικηγορική εταιρεία «Κωνσταντίνου & Βρέττας», η οποία εκπροσωπεί δεκάδες πελάτες της αλυσίδας με απαιτήσεις προς αυτούς που υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ , αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα πτώχευσης της αλυσίδας.

Η αγορά στο φόντο των κινήσεων αυτών αναμένει με αγωνία την απόφαση του δικαστηρίου, για την προσωρινή διαταγή ένταξης στο άρθρο 99 της Μαρινοπουλος που θα είναι πρόκριμα για την πορεία της εταιρίας και το ενδεχόμενο ύψος του «κουρέματος» των οφειλών σε προμηθευτές που αγγίζουν τα περίπου 2 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σε συμφωνία με τους υπαλλήλους για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους κατέληξαν η διοίκηση της Μαρινόπουλος ΑΕ και το σωματείο των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε ότι οι εταιρείες της Μαρινόπουλος θα συνεχίσουν να καταβάλουν τις πάσης φύσεως αποδοχές των εργαζόμενων και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκείμενου να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Εξάλλου, με αφορμή δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, τα οποία αφορούν στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ″Μαρινόπουλος Α.Ε.″, η εταιρεία δηλώνει κατηγορηματικά «ότι πρόκειται για ψευδείς δηλώσεις που έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την εταιρεία, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «πέρα από τα ιδιόκτητα ακίνητα που διαθέτει η ″Μαρινόπουλος″, το χαρτοφυλάκιο της είναι διανεμημένο σε μια σειρά ευρωπαϊκών και ελληνικών εταιρειών διαχείρισης ακινήτων. Επισημαίνεται ότι, ο καταγγέλλων καταδικάστηκε πρόσφατα για συκοφαντική δυσφήμηση κατά της ″Μαρινόπουλος Α.Ε.″, από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1406 απόφαση που εκδόθηκε στις 27/6/2016».

Νωρίτερα το ΔΝΤ δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στον Όμιλο Μαρινόπουλος και για το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας.

Όπως ανέφερε, στόχος του Ταμείου είναι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι αξιόπιστο και λειτουργικό, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Χριστιάννα Κούσιου – athina984.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Πρόσληψη 4 Ατόμων Στο Δήμο Θέρμου

Μητροπολίτης Κοσμάς: «Να Μένουμε Ανυποχώρητοι Στις Σημερινές Προκλήσεις»

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας