ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Κατασχέθηκε στη Νέα Υόρκη το παράνομο Ελληνικό αρχαίο αντεικείμενο

Οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Νέας Υόρκης προχώρησαν στην κατάσχεση από μια γκαλερί της πόλης του τμήματος μιας μαρμάρινης ρωμαϊκής σαρκοφάγου που προέρχεται από την Ελλάδα και η οποία είχε εξαχθεί παράνομα, ανέφεραν μεταξύ άλλων το liberal.gr και το Εθνος.

Οι Αρχές προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια σε βάρος της γκαλερί «Royal-AthenaGalleries» ύστερα από ισχυρά στοιχεία που διέθεσε ο Ελληνας αρχαιολόγος, Δρ Χρήστος Τσιρογιάννης ο οποίος αναζητά κλεμμένες αρχαιότητες και εμποδίζει την παράνομη πώλησή τους.

Πλέον, το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να το διεκδικήσει μετά από λίγες μέρες -πρακτικά μετά την παρέλευση ενός μηνός- και η Ελλάδα έχει ό,τι χρειάζεται ώστε να επαναπατρίσει ακόμα ένα αρχαίο της.

Ο Δρ Τσιρογιάννης, ο οποίος ζει μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανακάλυψε πως μεγάλο τμήμα μιας θαυμαστής ρωμαϊκής σαρκοφάγου, που έχει εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα προσφερόταν για πώληση από γκαλερί της Νέας Υόρκης. Το μαρμάρινο αρχαίο με την εξαιρετική παράσταση, έχει περάσει από το αρχείο του περιβόητου Ιταλού αρχαιοκαπήλου Τζανφράνκο Μπεκίνα περί το 1988. Ο Δρ Τσιρογιάννης είχε ενημερώσει το τμήμα αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας, την ΙΝΤΕΡΠΟΛ και τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Το τμήμα της μαρμάρινης σαρκοφάγου με παράσταση από τον Τρωικό Πόλεμο, εντοπίστηκε στη γκαλερί «Royal-AthenaGalleries», ιδιοκτησίας του JeromeEisenberg. Σύμφωνα με τον ερευνητή, εμφανίζεται επίσης σε τέσσερις φωτογραφίες τύπου Polaroid και αναφέρεται σε τρία χειρόγραφα σημειώματα, όλα προερχόμενα από το αρχείο Becchina.

Το είχαν κατασχέσει ιταλικές και ελβετικές Aρχές το 2001. Μετά την κατάσχεση του αρχαίου, η ιστοσελίδα της γκαλερί εμφανίζει την ένδειξη pagenotfound, αφού κατέβασε το συγκεκριμένο αντικείμενο από τον κατάλογο με τα ρωμαϊκά.

Oπως σημειώνει ο Δρ Τσιρογιάννης, «ο GianfrancoBecchina έχει ήδη καταδικαστεί, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, για αποδοχή και διακίνηση κλεμμένων έργων τέχνης (αρχαιοτήτων), ενώ δεκάδες αρχαιότητες που απεικονίζονται στο αρχείο του, έχουν ήδη ταυτιστεί και επαναπατριστεί στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα (π.χ. το χρυσό μακεδονικό στεφάνι που επαναπατρίστηκε από το μουσείο Getty το 2007, υπόθεση της μαρμάρινης κεφαλής Ερμού που επαναπατρίστηκε το 2015). Η γκαλερί ‘Royal-AthenaGalleries’ της Νέας Υόρκης, έχει αναμειχθεί στην πώληση αγγείων προερχόμενων από την μεγάλη κλοπή του μουσείου της Κορίνθου το 1990, και άλλων αρχαιοτήτων που τελικά, σχεδόν όλες, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα ή στην Ιταλία».

Σύμφωνα με την παρουσίαση του αντικειμένου από την γκαλερί Royal-AthenaGalleries, το τμήμα της σαρκοφάγου είχε κατηγοριοποιηθεί από τον ειδικό στις ρωμαϊκές σαρκοφάγους δόκτορα Guntram Koch ως προερχόμενο από σαρκοφάγο εργαστηρίου που έχει δημιουργήσει και άλλη σαρκοφάγο, η οποία σήμερα εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης.

www.ekirikas.com
Πηγή:liberal.gr, Εθνος

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Ο Τραμπ Διόρισε Στο Επιτελείο Του Στο Λευκό Οίκο Τον Ομογενή Γιώργο Τζιτζίκο

Tις Επόμενες Εβδομάδες Η Στρατηγική Του Brexit, Υπόσχεται Η Μέι

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας