ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία προκαλεί: Κάλεσμα σε ισλαμική προσευχή μέσα από την Αγία Σοφία μετά από 85 χρόνια

αγιά σοφιά, κωνσταντινούπολη, μουεζίνης, μουσουλμανική προσευχή
αγιά σοφιά, κωνσταντινούπολη, μουεζίνης, μουσουλμανική προσευχή

Μουεζίνης κάλεσε χθες Παρασκευή για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια σε ισλαμική προσευχή από μέσα από την Αγία Σοφία, παρουσία μάλιστα του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Σκληρή καταδίκη από το υπουργείο Εξωτερικών.

Πρωτοφανής πρόκληση από την Τουρκία.

Μουεζίνης κάλεσε για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια σε ισλαμική προσευχή από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, παραβιάζοντας ουσιαστικά τον κοσμικό χαρακτήρα του μνημείου, που αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Παρόντες ήταν μάλιστα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας αλλά και ο μουφτής της Πόλης, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν πρόκειται για ενέργεια κάποιας περιθωριακής θρησκευτικής ομάδας, αλλά για οργανωμένο περιστατικό. Το κάλεσμα έλαβε χώρα χθες Παρασκευή, που είναι η ιερή μέρα για το ισλάμ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι μολονότι και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν υπάρξει και άλλα καλέσματα σε ισλαμική προσευχή από τους μιναρέδες που περιστοιχίζουν την Αγία Σοφία, πρόκειται για την πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1930 που μουεζίνης απηύθυνε το κάλεσμά του ενώ βρισκόταν μέσα στο ιστορικό μνημείο.

Άμεση ήταν η καταδίκη από το υπουργείο Εξωτερικών, με την Αθήνα να τονίζει ότι η Άγκυρα «οφείλει να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη».

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσφορία μας για ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ευστράτιος Ευθυμίου.

Ο κ. Ευθυμίου τονίζει ότι πρόκειται για ζήτημα «μείζονος σημασίας» που άπτεται «της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό». «Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία», υπογραμμίζει.

Δεν αποκλείεται μάλιστα η ελληνική διπλωματία να προβεί σε περαιτέρω κινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη τουρκική πρόκληση σχετικά με την Αγία Σοφία σε διάστημα λίγων εβδομάδων, καθώς με αφορμή τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού η κρατική τουρκική τηλεόραση μεταδίδει από το εσωτερικό του μνημείου καθημερινή εκπομπή που περιλαμβάνει ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου.

Το επίμαχο κάλεσμα σε ισλαμική προσευχή φαίνεται ότι έλαβε χώρα ακριβώς κατά τη διάρκεια της εν λόγω εκπομπής.

Η Αγία Σοφία λειτουργεί κανονικά ως κοσμικό μουσείο. αφού χρησιμοποιήθηκε ως τέμενος για περισσότερους από τέσσερις αιώνες μετά την κατάληψη της Πόλης από τους Οθωμανούς, το 1453.

Η λειτουργία του τζαμιού διακόπηκε το 1931, κατά την κοσμική αναμόρφωση της Τουρκικής Δημοκρατίας υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Η Αγία Σοφία άνοιξε τις πύλες της ως μουσείο το 1935.

Το ΥΠΕΞ έχει στο παρελθόν προβεί σε σειρά ενεργειών προς στη διεθνή κοινότητα και προς την UNESCO, ώστε να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα από την Αμφιλοχία

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική Απάτη Στη Ναύπακτο – Πήρε 2.000 Ευρώ, Δήθεν Για Τα Έξοδα Κηδείας Της Μητέρας Της!

Λαγκάρντ: Εξαιρετική ιδέα η μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών στην Αθήνα

Amfilochia.gr – Ειδήσεις και νέα από την Αμφιλοχία και τον νομό Αιτωλοακαρνανίας